Dejvické divadlo slaví
dvacáté narozeniny

Dejvické divadlo slaví
dvacáté narozeniny

8. 11. 2012

Dvě desítky let existence Dejvického divadla v Praze přiblíží od 8. do 28. listopadu výstava v Písecké bráně. Minulost připomenou fotografie Hynka Glose, Aleny Hrbkové, Michaela Tomeše a Milana Chrdleho včetně plakátů k inscenacím od výtvarnice Tanii Stránské. Zájemci si budou moci zakoupit knihu Fotoalbum - Dejvické divadlo 20 let. Nejbližší novinkou sezony bude 1. prosince první uvedení hry Petra Zelenky Dabing Street v autorově režii.  

„Ve dvou věcech jsou Češi skutečně dobří: v pití alkoholu a dabingu,“ řekl Zelenka o tomto svém textu. Po Příbězích obyčejného šílenství, které se tu hrály deset let, a Tereminovi, jenž je v repertoáru osmým rokem, je Dabing Street v pořadí třetí Zelenkovou hrou napsanou pro Dejvice. Je o lidech, jimž se nepodařilo udržet slibně prosperující dabingové studio. V Zelenkově režii budou účinkovat Martin Myšička, Hynek Čermák, Václav Neužil, Klára Melíšková, Jana Holcová a Lada Jelínková.

„Příběh člověka, který se kvůli alkoholu dostane až na úplné dno, bude v Myšičkově podání milý,“ slíbil autor, podle kterého bude dabing na jevišti všudypřítomný. Dabováni prý budou i lidé, kteří kvůli opilosti nemohou mluvit a hovoří za ně jiní.

První představení se na této scéně odehrálo 14. října 1992 – byla to školní inscenace hry Matěje Kopeckého Johanes doktor Faust v podání souboru, který sem přišel během studia alternativního a loutkového divadla DAMU pod vedením Jana Borny. Ten se stal v roce 1993 uměleckým šéfem a scéna se profesionalizovala.

Původní herecký soubor tu působil čtyři sezony; vrcholem byla Pitínského Sestra Úzkost, která v roce 1995 získala Radokovu cenu a Dejvické divadlo bylo poprvé vyhlášeno Divadlem roku. V září 1996 herci přešli do Divadla v Dlouhé. Jejich místo zaujal nový soubor v čele s režisérem Miroslavem Krobotem. Někdejší jeho žáky z DAMU doplnila skupina třicátníků, mezi nimi Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, David Novotný, Martin Myšička a Igor Chmela.

Později nastoupili do angažmá v Dejvicích mladší herci, například Lenka Krobotová, Tatiana Vilhelmová, Simona Babčáková, Jaroslav Plesl, Pavel Šimčík, Martha Issová a Václav Neužil. Řada dalších tu hostovala, vedle jiných Lilian Malkina, Alois Švehlík, Radek Holub, Jitka Smutná, Jiří Macháček, Nina Divíšková, Jiří Bartoška, Jiří Ornest a Linda Rybová.

V roce 1998 byl Trojan nominován za roli Hejtmana v Revizorovi na Cenu Thálie a o dva roky později ji získal za Oblomova v Krobotově režii. Divadlem roku se tato scéna stala i v letech 2002, 2006 a 2011, kdy Radokova nadace vyhlásila nejlepší inscenací Muže bez minulosti, a David Novotný byl oceněn za herecký výkon.

divadlo výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...