Bohumil Ždichynec: Lidé podceňují prevenci proti infekcím. Koronaviru se lze bránit stejně jako chřipce
Ilustrační foto: ingimage.com

Bohumil Ždichynec: Lidé podceňují prevenci proti infekcím. Koronaviru se lze bránit stejně jako chřipce

27. 2. 2020

Přestože hygienici informují o ústupu chřipkové epidemie, období se zvýšeným výskytem infekcí zpravidla trvá až do dubna. Lidé však často s nástupem teplejšího počasí ztrácejí obezřetnost a nedodržují základní pravidla ochrany proti chřipce.

Jak se chránit proti infekcím, jako je běžná chřipka nebo i obávaný koronavirus, popisuje ve svém komentáři celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Nejohroženější skupinou pro nákazu virem chřipky jsou děti ve věku do 5 let. Podle dat Státního zdravotního ústavu z loňského roku byla nemocnost nejvyšší právě v této kategorii, tvořila 26 % všech nemocných. Chřipková epidemie loni vrcholila začátkem února a její ústup byl pozvolný. Ještě v polovině března přesahovala nemocnost dětí do 5 let 3 000 nemocných na 100 000 obyvatel, do konce dubna pak bylo v této populaci stále nad 2 000 nemocných.

V letošním roce lze očekávat obdobný vývoj. Proto je nezbytné se i v nastupujících jarních měsících chránit proti hrozícím infekcím. Přestože jsou preventivní opatření omezující šíření chřipky lékaři zdůrazňována a stále opakována, lidé se jimi často neřídí. V ostražitosti pak polevují zvláště s příchodem jara.

Nejlepší obranou proti infekci je vhodná prevence
Je třeba si uvědomit, že bránou ke vstupu infekce do organizmu je výstelka nosohltanu a výjimečně i oční spojivky. Proto je třeba si mýt pravidelně ruce, a to zejména před jídlem, nemnout si oči a obličej, kašlat a kýchat do kapesníku a použité kapesníky likvidovat. Nejrizikovější je samozřejmě úzký kontakt s kašlajícím nemocným, ale nakazit se lze i podáním ruky či dotekem kontaminovaných předmětů, například madla v MHD, hraček či použitých kapesníků. Při onemocnění je pak nezbytné zůstat izolován doma a nešířit tak nemoc dále. Důležité je řádné větrání a úklid místnosti na vlhko.

Infekce jsou nejrizikovější pro děti a osoby starší 60 let. Prevencí je správná životospráva, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Obranyschopnost organismu pak podpoří konzumace potravin, jako jsou čerstvé citrusy, kysané zelí, salát, špenát, brokolice nebo česnek. V posílení imunity pomohou i preparáty ze skupiny přírodních imunomodulátorů, jako je třeba doplněk stravy Immun 44 s komplexní směsí takzvaných polyfenolů, které obsahují vyváženou dávku vitamínů, minerálů a stopových prvků. Specifickou prevencí proti chřipce je poté včasné očkování. Je třeba si však uvědomit, že vakcinace nepůsobí dlouhodobě. Kvůli možným mutacím viru je totiž nutné očkování opakovat každý rok.

Opatření platí i na koronavirus
Stejná pravidla jako pro ochranu proti chřipce platí i v případě obávaného koronaviru z Číny. Koronavirus není v českém prostředí neznámý. Zpráva Státního zdravotního ústavu o loňské chřipkové sezoně uvádí, že z oblasti nechřipkových respiračních virů tvořil koronavirus 6% podíl. Závažná je však právě jeho aktuální mutace COVID-2019, proti níž nejsou dosud vyvinuty vakcíny.  Z toho důvodu je nutné se chovat zodpovědně a dodržovat základní pravidla hygieny.

V souvislosti s koronavirem se začalo hovořit nejen o zdravotním ohrožení populace, ale i o dopadech na ekonomiku. Právě tento aspekt je často opomíjen i v případě chřipkových infekcí. Je totiž nutné si uvědomit, že zátěž chřipkovou vlnou je dvojí. V první řadě jde o těžká onemocnění, která v nejhorších případech vedou k úmrtí. Druhou úroveň zátěže pak představují vysoké počty mírných a středně závažných chřipkových onemocnění, které vedou jak k pracovní neschopnosti, tak k nutnosti ošetřovat doma zejména dětské pacienty. To vše se na oslabení ekonomiky podílí. Proto je nutné být neustále obezřetný a efektivně se infekcím bránit.

 

MUDr. Bohumil Ždichynec je český lékař, který se zaměřuje na oblast celostní medicíny. Zároveň působí jako spisovatel, je autor populárních i vědeckých prací z lékařského oboru a přírodních věd, literatury faktu, ale také esejí a básní. Je autorem například knih Třetí medicína či O člověku a jinak. Ve své praxi se zabývá především problematikou civilizačních chorob a perspektivou fyziologické regulační medicíny v klinické praxi.

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%