Březen - měsíc knihy
Ilustrační foto: pixabay.com

Březen - měsíc knihy

1. 3. 2020

Knihy ano či ne? Taková otázka tady není na místě. Odpověď zní samozřejmě ano. Pro naši generaci jsou knihy věrným společníkem nejpozději od té doby, kdy jsme se naučili číst. 

Další otázka už je záludnější: Když knihy, tak jaké? Analogové či digitální? Ano, mám na mysli knihy elektronické, které jsou určeny pro čtení v elektronických čtečkách. 

Digitální knihy mají své zaryté odpůrce i své stejně nekritické obdivovatele a diskuse lze vést donekonečna. Domnívám se, že i v tomto případě se nabízí zlatá střední cesta, pravdu mají všichni. 

Na jedné straně existuje skupina knih, které nejsou vhodné pro elektronickou čtečku. Jsou to především výpravné publikace, knihy s velkým množstvím barevných ilustrací, fotografií, nejrůznějších grafů a podobně. Ostatní knihy patří do druhé skupiny a jsou pro elektronické čtečky jako stvořené. 

Pojednání o elektronických čtečkách lze pojmout také velmi zeširoka, nám jde jen o praktické použití. 

Elektronická čtečka vypadá na první pohled jako tablet nebo větší mobil. Na všech těchto zařízeních lze sice elektronické knihy číst, ale jen elektronická čtečka poskytuje takový komfort čtení, který může konkurovat a překonat knihu papírovou. Pokud někdo argumentuje, že čtení knih na monitoru, tabletu nebo telefonu není to pravé, má pravdu. Pokud tedy budete zkoušet číst svoje první digitální knihy na tabletu, taky vás to nejspíš  příliš nenadchne.  

Čtečku totiž dělá čtečkou především displej zvláštního druhu, černobílý e-ink. Díky němu je zobrazený text dokonale ostrý a absolutně stabilní, netřese se. Je dobře čitelný i na přímém slunci. A celé zařízení má potom minimální spotřebu, takže bez nabíjení vydrží čtečka v provozu řádově týdny až měsíce.   

Mezi další výhody patří především možnost nastavit si vlastní velikost a tvar písma, vlastnost to v naší věkové skupině velmi vítaná. 

Veškeré ovládání přístroje je určeno jen a jen pro čtení knih. I když je velmi intuitivní, přece jen nějakou dobu trvá, než si člověk zvykne natolik, aby mu ovládání při čtení “nepřekáželo” a nemusel o něm přemýšlet. Už na této základní úrovni je čtení bezproblémové. 

Ale pokud půjdeme dál, objevíme další možnosti, které komfort čtení ještě zvyšují. Text v knize můžeme zvýrazňovat či podtrhávat, psát si vlastní poznámky a komentáře, používat záložky. Samozřejmostí je vyhledávání, jak mezi tituly, tak uvnitř knihy. Text lze propojit u cizojazyčných textů s vyhledáváním ve slovníku, případně ve wikipedii na internetu. Možností je hodně, je dobré začít s málem a trpělivě postupovat dopředu. 

Elektronické čtečky se k nám dostaly z USA, tam je dnes nabídka elektronických titulů bezkonkurenční. Jejich nákup a uložení do čtečky je tu dovedeno k dokonalosti, funguje na jedno kliknutí. U nás je situace trochu jiná, ale nabídka elektronických knih utěšeně roste. Kapacita čtečky pro naše potřeby je neomezená, jedná se o tisíce knih. Tisíce knih, které si s sebou snadno vezmu na dovolenou, na chalupu, do kavárny, na cestu do vlaku. 

Když se zeptáte kohokoli na radu, jaká čtečka je nejlepší, odpoví vám, že ta jeho. Každý totiž investoval do své čtečky něco času, než se prokousal všemi možnostmi, a zná ji jako svoje boty. A tak má svou pravdu. Všechny čtečky nabízejí spoustu možností i když to každá řeší trochu jinak.

Na závěr tedy aspoň jedna praktická rada: Pro pány doporučuji čtečku takové velikosti, aby dobře zapadla do kapsy u saka. A pro dámy raději o něco menší a lehčí zařízení, které se dobře drží v něžné ženské ruce.

 

elektronika
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.