Zlepšit svůj vlastní pocit štěstí lze rychle a moc to nestojí
Ilustrační foto: ingimage.com

Zlepšit svůj vlastní pocit štěstí lze rychle a moc to nestojí

10. 7. 2020

Pocit štěstí a spokojenosti je zásadní pro to, abychom i po šedesátce dokázali vytěžit ze života maximum. Proto stále hledáme způsoby, jak být šťastnější.

Když se cítíme spokojeni, s větší pravděpodobností vyjdeme ven a komunikujeme se světem, a zpětně pak, čím víc se zapojujeme do dění, tím šťastnější jsme. Je to jako spojené nádoby. Existuje mnoho jednoduchých způsobů, jak zvýšit pozitivní pocity v krátkém okamžiku. Nejde sice o návrhy, které by měly zásadním způsobem změnit život, ale v kombinaci s dalšími činnostmi mohou představovat první krůček k větší momentální spokojenosti, která může přerůst v trvalou.

Otevřte okna a pusťte dovnitř slunce.
Snad každý ví, že existuje sezónní afektivní porucha, při níž může nedostatek slunečního světla vést ke smutku nebo dokonce k depresi. I když se vás to třeba naštěstí netýká, vytáhnout žaluzie a pustit dovnitř slunce může dát komukoliv víc spokojenosti. A ještě lepší je jít ven na vzduch.

Usmívejte se, ale přirozeně.
Skutečný úsměv vypadá jinak než vynucený. Takže se nenuťte k vyloudění úsměvu za každou cenu. Místo toho si vybavujte různé situace, při nichž se cítíte šťastnější. Ty máte určitě zabudovány v paměti a při jejich vybavování se přistihnete, že se spontánně usmíváte. Za úsměv stojí už samo vědomí, že je kolem hezky a že žijeme.

Neodpírejte si kousek tmavé čokolády.
Není to jen svůdná lahůdka, opravdu ve vás vyvolá lepší psychické rozpoložení. Obsahuje chemikálie zvané polyfenoly, které podle zjištění mají vlastnosti zvyšující pocit štěstí. Jezte však hořkou čokoládu, to znamená od 70 procent kakaa výše, abyste využili výhod čokolády bez vedlejších účinků.

Vědomě dýchejte.
Správné dýchání je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejjednodušších způsobů, jak zvýšit pocit spokojenosti. Především ve světě plném bzučících telefonů a blikajících obrazovek. Řízené dýchání může snížit krevní tlak a zpomalit tep a dostat tělo i mysl do stavu klidu a pohody.

Soustřeďte se na pocit vděčnosti.
Většina lidí bere negativní myšlení jako normální stav. Naproti tomu pozitivita vyžaduje určité vědomé úsilí. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si trénovat mysl směrem ke kladnému uvažování, je napsat si, za co jste komu vděčni, a zároveň si poznačit věci, které vás činí šťastnými. Na Havaji je prý zvykem, že si členové rodiny každý večer navzájem poděkují za pozitivní věci a zároveň si odpustí vše, co se jim nelíbilo či nepodařilo. Tím mezi nimi nezůstává nic nevyřešeného. Dejte svou vděčnost najevo, poděkujte, přijměte poděkování. Vyjádřením vděčnosti sebe nijak neponižujete, nýbrž oceňujete zásluhy toho druhého.

Vstaňte a pořádně se hýbejte.
Podle vědců je sedavý způsob života právě tak nezdravý jako třeba kouření. Životní styl spojený s malou aktivitou vede k přibývání na váze, cukrovce a dalším problémům. Jestliže to myslíte se svým zdravím vážně, naprogramujte si v sobě něco jako alarm. který vás donutí se pravidelně během dne vždy na chvíli rozhýbat.

Udělejte něco dobrého pro ostatní.
Je to jednoduchý a účinný způsob, jak sám sebe udělat šťastnějším. To ani nemusí znamenat dávat peníze na charitu nebo se zapojovat do nějakých akcí. Stačí pochvala někoho blízkého, pomoc méně pohyblivému člověku s nákupem, s odbornou radou nebo jen vlídné slovo. To vše stačí k pocitu větší pozitivnosti, s níž pak budeme prožívat každý den.

Jaké aktivity nebo myšlenky ve vás dokáží vyvolat pocit momentálního štěstí? V čem spatřujete svou pozitivitu?


Hodnocení:
(4.9 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%