Observatoř na Milešovce
láká turisty k návštěvě

Observatoř na Milešovce
láká turisty k návštěvě

10. 11. 2012

Akademie věd o víkendu otevře turistům observatoř na hoře Milešovka na Litoměřicku. Seznámí se s metodami měření počasí a podívají se i do vyhlídkové věže.

Pro návštěvníky dne otevřených dveří, kterým se observatoř zapojí do Týdne vědy a techniky, je připravená prezentace o historii a současnosti měření počasí na této 836 metrů vysoké hoře. „Měříme fyzikální charakteristiky stavu atmosféry, jako je hlavně teplota, vlhkost a tlak vzduchu, rychlost a směr větru, vodorovná dohlednost či druh a množství oblačnosti,“ popsal fungování pracoviště Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Kromě klasického měření počasí, ale na Milešovce určují také chemické a fyzikální vlastnosti usazených srážek, jako jsou kapičky mlhy a vzorky námrazy či srážek odebraných pod korunami stromů. „Návštěvníky přímo k přístrojům nepouštíme, protože hrozí jejich poničení a některé přístroje založené na laserovém paprsku mohou i vážně poškodit zrak,“ řekl Zacharov s tím, že popis měření je proto uvedený v krátké prezentaci v budově observatoře.

Na vrcholu Milešovky vznikla ve 20. letech 19. století jedna z prvních horských restaurací v Čechách. V roce 1905 byla na vrcholu zřízena meteorologická stanice a u ní pak 19 metrů vysoká rozhledna. Pro zajištění provozu na vrcholku hory byla od severu zřízena malá nákladní lanová dráha.

V současnosti se na vrcholu hory opravuje zázemí pro turisty. Opravit by se měla restaurace a nově vzniknout také informační centrum.

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.