Před 45 lety se do vesmíru
poprvé vydala loď Apollo

Před 45 lety se do vesmíru
poprvé vydala loď Apollo

9. 11. 2012

Vesmírný program Apollo postihla v lednu 1967 obrovská tragédie, když na startovací rampě zahynula během testu trojice astronautů. Poté Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) musel změnit harmonogram a na oběžnou dráhu se tak první loď Apollo vypravila až 9. listopadu 1967.

Vesmírný koráb nesl pořadové číslo čtyři a na palubě neměl, podobně jako následující mise pět a šest, lidskou posádku. Inženýři totiž chtěli pečlivě ověřit spolehlivost nosné rakety Saturn i lodě.

První pilotovaná loď Apollo 7, která uskutečnila 163 obletů Země, se do vesmíru dostala až 11. října 1968. Důležitý krok k cestě na Měsíc podniklo Apollo 8, které se v prosinci 1968 jako první dostalo na oběžnou dráhu Měsíce. Frank Borman, William Anders a James Lovell jako první na světě spatřili na vlastní oči odvrácenou stranu Měsíce.

Po misích Apolla 9 a 10 v březnu a květnu 1969 odstartovalo 16. července téhož roku z Floridy Apollo 11. O pět dní později už dva ze tří členů jeho posádky, Neil Armstrong, Edwin Aldrin, kráčeli po Měsíci. Nakonec se v letech 1969 až 1972 na přirozenou družici Země podíval tucet astronautů a projekt Apollo zůstává navzdory počáteční tragédii jedním z největších úspěchů amerického vesmírného programu.

výzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.