Předjarní výlet na Pustevny a na Radhošť
Foto: autorka

Předjarní výlet na Pustevny a na Radhošť

10. 3. 2020

Naši tři vnuci, jeden prvňák a dva předškoláci, měli minulý týden jarní prázdniny. Protože dvojčata mají v únoru narozeniny a ten nejstarší v březnu, připravili jim babička a děda (my dva) překvapení v podobě třídenního pobytu v chatičce na břehu přehrady na Horní Bečvě.

První den jsme se věnovali jejich zdokonalování ve sjezdovém lyžování na sjezdovce Rališka, která byla kousek od místa našeho ubytování. Široko, daleko nebylo po sněhu ani památky, jen tam ho bylo dost. Kluci se naučili sami jezdit na vleku a lyžování je úplně nadchlo. 

Na druhý den ve čtvrtek jsme naplánovali výlet na Pustevny a Radhošť. Den byl jako vymalovaný, sluníčko svítilo, větřík mírně pofukoval. Nahoru jsme přijeli autobusem asi v deset hodin, a po výborném horkém malinovém nápoji v bufetu jsme se z Pusteven vydali do kopce směrem na Radhošť. Pohled na okolí a na celé Beskydy byl nádherný. Po 1,5km cestě jsme dorazili k velké soše Slovanského boha slunce - Radegasta. Původně jsme plánovali, že se vrátíme na Pustevny a zdoláme stezku v oblacích, ale kluci byli tak odhodlaní k dalšímu pochodu, že jsme trasu protáhli až na Radhošť. Ve velkém dřevěném hotelu jsme se ohřáli a odměnili jsme se výborným občerstvením. My točeným Radegastem a kluci dostali palačinky s ovocem, zmrzlinou a šlehačkou. 

Na Radhošti ve výšce 1130 m stojí stará dřevěná kaple Cyrila a Metoděje. Pod horou leží na jedné straně město Rožnov pod Radhoštěm, a na druhé město Frenštát pod Radhoštěm. 

Po cestě jsme potkávali hodně běžkařů, pejskařů a samozřejmě turistů. Kluci řádili ve sněhu a bylo na nich vidět, že si výlet opravdu užívají.

Nakonec jsme sešli zpět na Pustevny, kde jsme si prohlédli krásné dřevěné stavby od Dušana Jurkoviče. Nejznámější je poutní dům Libušín, který v roce 2014 vyhořel a stavba jeho nové přesné repliky už se blíží do finále. Na jeho obnovu přispěli místní i vzdálenější dárci. 

Budeme se muset na toto magické místo ještě vrátit, protože návštěvu stezky v oblacích už jsme nezvládli. Do naší chatičky u přehrady jsme se vrátili až před večerem. Nejstařší z kluků dostal pod vánoční stromeček krokoměr, a tak nás informoval, že jsme za ten den ušli více jak 11 km. 

Kdo neznáte naše Beskydy, tak si určitě naplánujte cestu k nám na Valašsko, nebudete litovat !!

výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%