Klíčová je ochrana seniorů. Neměli by hlídat děti ani chodit mezi lidi
Ilustrační foto: ingimage.com

Klíčová je ochrana seniorů. Neměli by hlídat děti ani chodit mezi lidi

12. 3. 2020

Zatímco děti uzavření škol kvůli epidemii koronaviru uvítaly, rodičům přibyly starosti. Kam s dětmi? Šoupneme je k babičce. To je však v této době rozhodnutí velmi rizikové.

Podle odborníků mohou být projevy onemocnění COVID-19 u dětí téměř neviditelné, a tak se mohou stát nevědomými přenašeči koronaviru. Proto by měly rodiny dobře zvážit, zda nechají vnoučata hlídat svými prarodiči.

Koronavirus napadá hlavně plíce. Způsobuje velmi těžký zápal plic a právě ten může vést k vyčerpání organismu tak, že pacient zemře na jiné komplikace. Smrtelný průběh je pravděpodobnější u osob s oslabenou imunitou, ať už věkem, nebo jinou příčinou, případně dojde-li vlivem nákazy k propuknutí jiné nemoci, kterou už pacient měl předtím.

Jak se chovat?

1. Důkladně si myjte ruce, a to alespoň půl minuty. Zde je video, které ukazuje, jak si správně ruce mýt:

 

2. Nepodávejte ruku. Koronavirus se z člověka na člověka přenáší po úzkém kontaktu kapénkovou infekcí. Potřesení rukou patří mezi nejčastější formy přenosu.

3. Zvažte hlídání vnoučat. Po uzavření škol vyvstal problém s hlídáním dětí. Rodiče, kteří si nemohou dovolit zůstat s dětmi doma, budou nejčastějí řešit hlídání prarodiči. Je důležité, aby si senioři v rodině promluvili o tom, zda například jejch vnouče nebylo ve škole v kontaktu se spolužákem, který byl s rodiči o jarních prázdninách lyžovat v Itálii.

4. Omezte cestování hromadnou dopravou a nákupy v obchodních centrech. Například švýcaská vláda doporučila lidem starším 65 let, aby omezili svůj pohyb tam, kde se vyskytuje větší množství lidí, což jsou zejména obchodní centra, a omezili cestování v hromadných dopravních prostředcích.

Nákupy je možné vyřešit z domova prostřednictvím internetu. Společnosti jako iTesco, Rohlik.cz či Košík.cz doručí nákup až do bytu, a to ještě v den objednání. Navíc nabízí stejně jako v supermarketech nejrůznější slevy, ale i dopravu zdarma. A hlavně, služba už je dostupná i v menších městech, například na stránkách iTesco.cz si můžete dostupnost ověřit vložením PSČ.

5. Noste s sebou dezinfekční prostředek. Pokud musíte přeci jen někam cestovat, mějte u sebe dezinfekční prostředek. Hodí se zejména při cestování v MHD, kdy nemáte možnost si ruce umýt. Dezinfekce by měla obsahovat nejméně 60 procent alkoholu a používat by se měla alespoň dvacet vteřin.

6. Dobře spěte. Především během hlubokého spánku si tělo vytváří látky, které posilují imunitní systém, čímž pomáhají bojovat proti infekci. Nedostatek spánku učiní člověka zranitelnějším vůči kašli a nachlazení.

7. Mějte doma dostatečnou zásobu léků. Ujisttěte se, že máte dostatek léků, které pravidelně užíváte. Vládní opatření se mohou ještě zpřísnit, tak aby vám léky nedošly.

8. Vyhněte se nemocným. Nejedná se pouze o nakažené koronavirem, ale i chřipkou či jen běžným nachlazením. Oslabený imunitní systém se totiž nákaze brání s většími obtížemi.

9. Pořiďte si respirátor. Tedy až bude k dispozici. Nejlepší jsou respirátory s nanovláknem vyráběné v České republice, které odpovídají nejpřísnější normě FFP3. Poté, co výrobci dostatečně zásobí respirátory zdravotníky, budou snad k dispozici i dalším občanům.

10. Zůstaňte v klidu. Stres oslabuje imunitu a vyčerpává organismus. V Česku není kritická situace jako třeba v Itálii. Panika je v době epidemie velmi nebezpečná.

Toto video s informacemi o nemoci COVID-19 připravilo MInisterstvo zdravotnictví:

 

Důležité kontakty z webu Policie ČR:

kontakty.png

 

 

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(4.6 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.