I vaše zahradní technika
si zaslouží posezónní péči

I vaše zahradní technika
si zaslouží posezónní péči

8. 11. 2012

Podzimní práce jsou v plném proudu. Kromě hrabání listí a zazimování grilu či zahradního nábytku bychom neměli opomíjet ani posezónní péči o zahradní techniku.

Sekačka celou sezónu poctivě sekala trávník, křovinořez vás zbavil přebytečného křoví, kdykoli jste si vzpomněli a pila vám pomohla nařezat palivové dříví na další zimu. Po kvalitních výkonech si i stroje zaslouží péči, a to proto, aby vám i v dalších sezónách dobře posloužily. Čím lépe budete o zahradní pomocníky pečovat, tím déle vydrží dobře pracovat.

Očistit, uložit a spát

Údržbu začněte očistou. To ale neznamená, že jen otřete vrchní kryt. Důležité je zbavit špíny i motor nebo pracovní část stroje. „Například u sekačky se nejvíce nečistot nachází v prostoru nože. Je tedy nutné ji zespodu očistit. Podceňovat nesmíte ani žebrování motoru. Jinak dojde k usazování nečistot, například suché trávy a prachu a vytvoří se usazenina. Ta pak zabrání chlazení motoru a může dojít k jeho přehřátí,“ vysvětluje Filip Werner ze společnosti Mountfield. Až se bude zahradní technika blýskat čistotou, zkontrolujte a dotáhněte šroubové spoje, lanovody i táhla. Některé části je zapotřebí promazat, jako například pastorky v zadních kolech. Pokud je stroj poháněn prostřednictvím klínového řemenu, je nezbytné jej zkontrolovat. V případě, že zjistíte opotřebení, popraskání nebo jiné poškození, povolte jej a vyměňte za nový. Pozornost věnujte také vzduchovému filtru, očistěte jej nebo vyměňte.

A co benzín?

Kdo vlastní benzínové stroje se čtyřtaktním motorem, si před uskladněním jistě klade otázku, zda palivo v nádrži nechat nebo ne. Klidně tam benzín nechte, ale jen pod podmínkou, že do ní přilijete speciální stabilizátor paliva, který je běžně k dostání u každého prodejce zahradní techniky. Pokud tuto složku do paliva přidáte, nebudou se v palivu formovat usazeniny a předejdete tak možnému poškození motoru. Palivovou směs ze zahradní techniky s dvoutaktním motorem je před uskladněním třeba vypustit nebo spotřebovat. Pokud byste to neudělali, může dojít vlivem degradace paliva a usazenin k poškození motoru nebo karburátoru.

Jednou do roka využijte specialistu

I když se o svůj stroj pečlivě staráte a dopřáváte mu vše, co si zaslouží, jednou za rok byste jej měli svěřit do rukou odborníka. Důvod je jednoduchý. I přesto, že provedete všechny úkony údržby správně, odborník bude vždy o krok napřed. Zná stroj důkladně, dokáže správně rozpoznat případnou závadu a má k dispozici veškeré nezbytné vybavení. V rámci údržby proto vyzkouší otáčky motoru, provede zkoušku těsnosti spalovacího motoru nebo vyváží nože. Například společnost Mountfield nabízí každý rok posezónní prohlídky zdarma. Servisní technici tak stroj bezplatně prohlédnou, za výhodnou cenu provedou údržbu a v případě zjištění závady navrhnou nejlepší řešení. V období posezónních prohlídek, které končí 31. 1. 2013, jsou navíc vybrané náhradní díly s 30% slevou.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.