Onkoložka Petra Garnolová: Senioři a chronicky nemocní lidé měli být izolováni daleko dříve
Onkoložka MUDr. Petra Garnolová

Onkoložka Petra Garnolová: Senioři a chronicky nemocní lidé měli být izolováni daleko dříve

15. 3. 2020

V České republice žije zhruba 600 000 oonkologicky nemocných lidí a další desítky tisíc trpí jiným závažným chronickým onemocněním. Jak se mají nemocní chránit a jak se mají chovat ti, co o ně pečují? O rozhovor na toto téma jsme požádali onkoložku MUDr. Petru Garnolovou.

Co byste doporučila lidem, kteří se starají o onkologicky nemocné pacienty. Co mají dělat? 
V podstatě platí stejná doporučení, jako pro všechny občany. Je důležité zaměřit se především na hygienu rukou, omezit těsný kontakt, používat ručníky pro každého člena rodiny. Ideální je omezit cestování veřejnými dopravními prostředky.
Dále by měla být určena jedna osoba z rodiny, nejlépe někdo z mladších členů, kteří jsou méně ohrožení komplikacemi, která bude chodit nakupovat, do lékárny a podobně. Pokud vám docházejí léky, které dlouhodobě užíváte, obraťe se telefonicky na praktického lékaře nebo ambulantního specialistu a požádejte o zaslání receptu elektornicky, tedy sms nebo emailem. Řada starších lidí nemá telefon vhodný pro zobrazení receptu a není v emailovém kontaktu, pak tedy lékaři nahlašte telefon na mladšího příbuzného, který vám e recept v lékárně vyzvedne a léky vám doveze. 
 
Co když příbuzní nežijí v blízkosti rodičů? A teď nemyslím jen onkologicky nemocných?
Pokud nežijí poblíž, je potřeba naučit je objednávat dovoz potravin z on-line obchodů. Pokud nejsou schopni objednat si nákup sami, musí jim nákup zajistit příbuzní. Dále je možné kontaktovat sociální službu v místě bydliště seniora nebo imunokopromitovaného pacienta. Nesmí se zapomínat na udržování telefonního kontaktu s  blízkými, protože současná situace je pro ně velmi psychicky zatěžující. Řada z nich nemá přístup ke všem  informacím a mohou mít tedy větší strach, než je opodstatněné.
 
Provozujete kromě onkoloické ambulance také agenturu domácí péče. Jak tuto oblast zasáhla epidemie koronaviru? Jaká opatření jste musela zavést?
V tuto chvíli poskytuje naše agentura domácí péče všechny služby bez omezení. Zatím jsme nezaznamenali nárůst pacientů, což je dáno tím, že v ČR není velký počet COVID pacientů vyžadujících hospitalizaci. Jsme personálně i materiálově připraveni převzít pacienty, kteří jsou nyní hospitalizovaní, ale v případě potřeby by musela být jejich lůžka uvolněna pro pacienty s COVID-19. Naše agentura Péče doma pracuje nepřetžitě 24 hodin denně a je vybavena všemi nezbytnými přístroji např pro aplikaci infusní terapie, výživy do žaludku, injekční léčbu, tak aby mohla zajistit i  pacienty v závažnějším zdravotním stavu. Naše sestřičky dodržují zásady bezpečného kontaktu s použitím ochranných pomůcek vždy, v současnosti používají navíc ústenky. V rámci péče o pacienty domácím prostředí také apelují na pacienty a rodiny, aby maximálně dodržovali opatření a edukují je v osobní hygieně.
 
Jak hodnotíte dosavadní opatření vlády?
Nejsem epidemiolog, takže se necítím kompetentní k hodnocení postupů vlády. Z čistě laického pohledu se mi zdá, že hned v úvodu měli být ochráněni, tedy izolováni, hlavně senioři a chronicky nemocní. Ti jsou nejohroženější skupinou a průběh onemocnění u nich může být dramatický. Ve chvíli, kdy byly uzavřeny školy, většina rodin zareagovala tak, že dala děti hlídat prarodičům a to nepovažuji za rozumné.
 
A jaký je váš odobní odhad toho, jak se situace bude dále vyvíjet?
Předpokládám, že průběh bude kopírovat situaci v okolních zemích, snad jen s méně strmým nástupem počtu infikovaných. Pokud budou všichni spolupracovat a dodržovat doporučená opatření, věřím, že by se měl nárůst pacientů zastavit během dalších 4 týdnů. Přeji nám všem, aby se život vrátil co nejdříve do normálních kolejí a aby dopady této krizové situace byly co nejmenší.
 
 
koronavirus
Hodnocení:
(4.4 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.