Vědci objevili druhou "Zemi",
je vzdálena 42 světelných let

Vědci objevili druhou "Zemi",
je vzdálena 42 světelných let

9. 11. 2012

Má podivný název HD 40307g, je 42 světelných let daleko a je ze všech dosud objevených planet možná nepříhodnější pro život pozemského typu. Obíhá kolem oranžové hvězdy (slunce) ve vzdálenosti, která umožňuje přítomnost tekoucí vody. 

Planetu nalezli astronomové v souhvězdí Malíře. Je asi sedmkrát těžší než Země a obíhá kolem svého slunce v podobné vzdálenosti jako naše modrá planeta, takže na ni dopadá podobné množství tepelného záření. Na planetě také dochází ke střídání dne a noci, protože planeta klasicky rotuje kolem své osy stejně jako Země.

"Není důvod, aby na planetě HD40307g nebylo klima jako na Zemi,“ uvedl vedoucí týmu astronomů Guillem Angla-Escude z univerzity v německém Goettigenu podle listu Daily Mail.

V objevené soustavě kolem oranžového slunce rotuje celkem šest planet a HD40307g ho oběhne za 200 dní. Mimo naši sluneční soustavu bylo už objeveno na 800 planet, ale jen pár z nich se nachází stejně jako HD40307g v obyvatelné zóně, a ještě výjimečnější jsou ty, které rotují kolem své osy.

"Tahle planeta je zatím nejblíže zóně, ve které kolem Slunce obíhá naše Země,“ doplnil astronom Hugh Jones z britské univerzity v Hertfordshire. "Obrovsky to zvyšuje šance, že jsou na ní dobré podmínky pro život.“

Objev astronomové zveřejnili v odborném časopise Astonomy and Astrophysics. Existenci planety zaznamenali pomocí teleskopu La Sila, který je umístěný v chilské poušti Atacama, a pomocí k němu připevněného spektrografu.

vesmír výzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...