Dobré zprávy. Hledají se těžce, ale existují
Ilustrační foto: ingimage.com

Dobré zprávy. Hledají se těžce, ale existují

16. 3. 2020

Klesá počet rozvodů. Mladí lidé pijí méně alkoholu, než bývalo běžné v generaci jejich rodičů. Je doba nejnižší nezaměstnanosti. Poprvé za deset tisíc let nežije větší polovina světa pod hranicí chudoby.

Každý den se dá ve zpravodajství světových agentur, různých zahraničních i českých médií najít spousta pozitivních zpráv. Nebude teď řeč o infantilních uměle vytvořených informacích o tom, že se někde narodilo dvacet štěňátek, které mají takzvaně vyvážit fakt, že předešlá půlhodina televizního zpravodajství byl sled samých negativních zpráv. Jde zprávy popisující realitu. A v té se objevuje spousta událostí smutných, znepokojivých, stejně jako těch dobrých, motivujících, uklidňujících. Jen je třeba takové zprávy umět vyhledávat, sdílet je s přáteli, mluvit o nich.

Je jasné že v době, kdy lidé podléhají obavám z epidemie dosud nepoznaných rozměrů, mluví především o ní. Ale neuškodí nezapomínat, že souběžně se v poslední době na světě odehrála řada jiných událostí a jevů, které významně ovlivňují životy každého člověka. Tady je něco málo z nich.

. Žijeme v éře nejnižší nezaměstnanosti za posledních čtyřicet let a Česko je v tomto směru na osmnáctém místě na světě. Kdo je zdravý a chce pracovat, může si vybírat z různých možností zaměstnání a je jen na něm, jestli mu stačí klidná práce s menším výdělkem nebo chce dělat velkou kariéru. Nemusí se kvůli tomu ponižovat, vstupovat do žádné politické strany, není závislý na rozmarech neomezeně vládnoucích majitelů podniků. Když se mu v práci nelíbí, nemá problém najít si jinou. Jistě, toto se zdánlivě netýká lidí starých či nemocných, ale týká se to jejich dětí, vnuků, takže je dobré to vědět a neposlouchat řeči typu: Babi, já nemůžu najít práci, nepůjčila bys mi?

. Na světě přibývá zemí s demokratických zřízením. Na každých deset zemí světa připadá šest těch, ve kterých je demokracie. Od doby druhé světové války jich nikdy tolik nebylo. Pro někoho to může být nicneříkající údaj, nicméně mnozí lidé, kteří prožili část života v totalitních režimech, vědí, o čem je řeč.

. Rok od roku se v Česku snižuje počet rozvodů. Ne, není pravda, že lidé se lehkomyslně žení, vdávají, hádají a pak rozvádějí jak na běžícím páse. Bylo tomu tak, hodně se o tom psalo a tak si mnozí lidé myslí, že je tomu tak stále. Není, jenže se o tom už tak moc nepíše. Odborníci na mezilidské vztahy tvrdí, že přístup Čechů k manželství je čím dál více zodpovědný. Stojí  za tím skutečnost, že lidé vstupují do manželství ve vyšším věku a mnohdy i poté, co se dobře poznali, protože před tím spolu několik let žili.

. Nejnovější průzkumy ukazují, že mladí lidé čím dál méně holdují alkoholu. Ve srovnání s generacemi, které propařily šedesátá, sedmdesátá, osmdesátá a devadesátá léta, je údajně pokles velmi výrazný. Jistě, více se píše o tom, že policie někde načapala hostinského, který nalévá šestnáctiletým dívčinám. Nicméně Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách jasně tvrdí, že alkohol pro mladistvé přestává být lákavý. Místo popíjení totiž raději sedí u počítačů. Ano, to už není dobrá zpráva, ale co je přijatelnější? Vnouček, který kouká do počítače nebo vnouček, který se válí opilý ve škarpě za vesnicí?

. Kuřáků v mladé generaci ubývá. V roce 1995 udávalo téměř 23 procent studentů, že jsou kuřáci. V roce 2016 už jen třináct procent. To číslo rok od roku klesá. Cigarety u mladých vycházejí z módy. Co na to jejich tátové a dědové, kteří mnozí své mládí prohulili?

. V Česku se snižuje počet infarktů. Nejvýrazněji se tento jev ukazuje u lidí ve věku do šedesáti let a to o více než třináct procent. Uvádí to Národní registr hospitalizovaných. Lékaři tento trend vysvětlují tím, že díky tažení proti kuřákům, tedy zákazu kouření ve veřejných prostorách, kuřáků značně ubývá a tím ubývá i nemocí, které jsou prokazatelně s kouřením spojeny.

. Nemoci, na které naši předkové umírali, už lékaři dokáží vyléčit. Zatímco dříve byla rakovina prsu smrtelným onemocněním, nyní rok od roku přibývá žen, které se z ní vyléčí. Ročně tou nemocí onemocní přibližně sedm tisíc Češek, zemře na ni okolo tisíce devíti set. Za patnáct let úmrtnost klesla o třicet procent a Česko se v boji s touto nemocí řadí mezi nejlepší na světě. Jinými slovy, nemoc, na kterou by babička zemřela, má nyní její vnučka velmi vysokou šanci překonat bez následků. A podobné je to u další velké řady chorob.

. Na závěr by se slušela nějaká hodně dobrá zpráva. Tak co třeba ta, že máme internet? Ano, je to klasický příklad, na kterém se dá nalézt to dobré i to špatné, jen záleží z jakého úhlu se chceme dívat. Když na něm budeme hledat a s jinými lidmi sdílet jen zprávy znepokojivé nebo dokonce nedůvěryhodné až vylhané, podlehneme pocitu, že svět je špatný a lidé zlí. Když dokážeme z těch špatných zpráv vybrat ty pravdivé a doplnit si je zprávami pozitivními, budeme vidět svět takový, jaký je ve skutečnosti. Zajímavý, den ze dne se měnící, se spoustou smutných i veselých událostí, jevů, trendů.

psychika
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.