O koronaviru přehledně - kontakty, linky pomoci, rady, co dělat, když mám podezření na onemocnění
Ilustrační foto: pixabay.com

O koronaviru přehledně - kontakty, linky pomoci, rady, co dělat, když mám podezření na onemocnění

16. 3. 2020

Epidemie koronaviru přináší každý den nové situace. Po vyhlášení nouzového stavu vláda schválila další opatření - karanténu pro celé Česko. Přinášíme přehledně informace, jak se chovat, chránit a co dělat v případě, že máme podezření na onemocnění koronavirem.

V každé krizové situaci jsou nejdůležitější relavantní informace. Není nic horšího, než panika vzniklá z nedostatku pravdivých informací. Proto je důležité nepodlehnout nejrůznějším falešným zprávám a "zaručeným radám", o kterých píšeme na tomto místě.

Kde hledat správné informace?

Přehledně o koronaviru informuje nový web Ministerstva zdravotnictví: https://koronavirus.mzcr.cz/.
Na webu najdete nejnovější informace o postupu nemoci, odpovědi na celou řadu otázek, které obyvatele zajímají, kontakty na nejdůležitější instituce.

Další důležité informace najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu - zde.

Veškerá opatření vlády, tiskové zprávy vlády, ale i záznamy z tiskových konferencí vlády můžete sledovat na tomto místě: https://vlada.cz/

Zde jsou odkazy na další weby, které informují o onemocnění COVID-19 či nějakým způsobem pomáhají:
okoronaviru.cz
karantena.eu
informacekoronavirus.cz
chranimnejslabsi.cz
koronainfo.cz

 

Kam zavolat v případě nouze či podezření na nakažení koronavirem?

Nově zřízená informační linka Ministerstva zdravotnictví: 1212. Na tuto linku volejte v případě, že potřebujete jakékoli dotazy ohledně epidemie koronaviru. V případě závažných zdravotních komplikací nadále volejte linky 112 a 158.

 

Zde jsou důležité kontakty z webu Policie ČR:

kontakty.png

 

Jak se chovat v současné situaci?

1. Důkladně si myjte ruce, a to alespoň půl minuty. Podle lékařů je právě časté a důkladné mytí rukou tou nejlepší ochranou. Zde je video, které ukazuje, jak si správně ruce mýt:

 

2. Nepodávejte ruku. Koronavirus se z člověka na člověka přenáší po úzkém kontaktu kapénkovou infekcí. Potřesení rukou patří mezi nejčastější formy přenosu.

3. Zvažte hlídání vnoučat. Po uzavření škol vyvstal problém s hlídáním dětí. Rodiče, kteří si nemohou dovolit zůstat s dětmi doma, budou nejčastějí řešit hlídání prarodiči. Je důležité, aby si senioři v rodině promluvili o tom, zda například jejch vnouče nebylo ve škole v kontaktu se spolužákem, který byl s rodiči o jarních prázdninách lyžovat v Itálii.

4. Omezte cestování hromadnou dopravou i nákupy v obchodních centrech.

Nákupy je možné vyřešit z domova prostřednictvím internetu. Společnosti jako iTesco, Rohlik.cz či Košík.cz doručí nákup až do bytu, Společnosti navíc chystají řadu výhod pro seniory - už nyní mají senioři možnost využít službu Rohlík PREMIUM, díky které mají přednostní možnost telefonického objednání i dopravy zdarma. V současné době je nejrozšířenější služba iTesco,  která je dostupná i v menších městech. Na stránkách iTesco.cz si můžete dostupnost ověřit vložením PSČ.

5. Noste s sebou dezinfekční prostředek. Pokud musíte přeci jen někam cestovat, mějte u sebe dezinfekční prostředek. Hodí se zejména při cestování v MHD, kdy nemáte možnost si ruce umýt. Dezinfekce by měla obsahovat nejméně 60 procent alkoholu a používat by se měla alespoň dvacet vteřin.

6. Dobře spěte. Především během hlubokého spánku si tělo vytváří látky, které posilují imunitní systém, čímž pomáhají bojovat proti infekci. Nedostatek spánku učiní člověka zranitelnějším vůči kašli a nachlazení.

7. Mějte doma dostatečnou zásobu léků. Ujistěte se, že máte dostatek léků, které pravidelně užíváte. Vládní opatření se mohou ještě zpřísnit, tak aby vám léky nedošly.

8. Vyhněte se nemocným. Nejedná se pouze o nakažené koronavirem, ale i chřipkou či jen běžným nachlazením. Oslabený imunitní systém se totiž nákaze brání s většími obtížemi.

9. Pořiďte si respirátor. Tedy až bude k dispozici. Nejlepší jsou respirátory s nanovláknem vyráběné v České republice, které odpovídají nejpřísnější normě FFP3. Poté, co výrobci dostatečně zásobí respirátory zdravotníky, budou snad k dispozici i dalším občanům.

10. Zůstaňte v klidu. Stres oslabuje imunitu a vyčerpává organismus. V Česku není kritická situace jako třeba v Itálii. Panika je v době epidemie velmi nebezpečná.

Toto video s informacemi o nemoci COVID-19 připravilo MInisterstvo zdravotnictví:

 

Mám podezření, že jsem se nakazil(a) koronavirem - co v tuto chvíli dělat?

 

1. Nepanikařte.

Nejdříve se v klidu otestujte, zda jde skutečně o nákazu koronavirem, anebo běžnou chřipku či nachlazení. Nadechněte se a zadržte na 15 vteřin dech. Pokud za tuto dobu nezačnete kašlat, s největší pravděpodobností se o koronavirus nejedná. Zde je tabulka s příznaky onemocnění COVID-19, běžné chřipky a nachlazení:

tabulka.png

 

2. Objednejte si test

Pokud jste z výše uvedených informací dospěli k závěru, že se ve vašem případě může jednat o nakažení koronavirem, zůstaňte v klidu a rozhodně nejezděte sami k lékaři! Konzultujte svůj stav na telefonním čísle 1212, anebo na nonstop linkách Státního zdravotního ústavu 724 810 106 nebo 725 191 367 nebo 725 191 370 anebo přímo na příslušné Hygienické stanici, která zajistí vaše otestování. Uveďte kromě jména a adresy svůj věk a také základní anamnézu - zda trpíte nějakým chronickým onemocněním, jaké berete léky apod. Odborníci z hygienických stanic vyhodnotí vaši situaci a budou následně jednat - sdělí vám, kdy k vám dorazí test (v současné době to může trvat až dva dny), případně poradí vám, kam se na testování dostavit.

3. Máte vážné problémy, vysokou horečku, špatně se vám dýchá?

V tom případě neváhejte a volejte jednu z linek 112 nebo 158.

 

Kam se obrátit v případě potřeby?

Má současná krizová situace vliv na vaši psychiku? Potřebujete povzbudit, anebo konzultovat svůj psychiký stav s odborníkem? Obraťe se na níže uvedené kontakty:

Nonstop linka pro pražské seniory
800 160 166
Pro dobrovolníky: 773071024 / dobrovolníci@zivot90.cz

Linka pro seniory od neziskové organizace Elpida (8-20 h)
800 200 007
Senior Point a Společně
840 111 122
Život 90
800 157 157

Portál i60.cz
www.i60.cz - Praktické informace, rady a tipy samotných seniorů

 


 

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%