Pěstování v souladu s přírodou
FOTO: Mountfield.cz

Pěstování v souladu s přírodou

18. 3. 2020

Orientace na zdravý životní styl spolu se zvýšeným zájmem o to, co jíme má v posledních letech rostoucí tendenci. Pokud se tedy chcete vyhnout chemickým látkám, které jsou v dnešní době obsaženy prakticky ve všech výrobcích, se kterými přijdeme do styku, máte skvělou možnost začít tím, že si na své zahradě vypěstujete svou vlastní zeleninu a ovoce v té nejvyšší kvalitě. Pěstování zeleniny v bio kvalitě přitom není nic složitého, nicméně základem pěstitelského úspěchu je zvolit správný zahradnický substrát a hnojiva.

Jaké výhody s sebou nese BIO pěstování?

V první řadě můžete několik let udržovat úrodnost a biologickou aktivitu půdy, což produkuje ovoce a zeleninu vysoké kvality. BIO plodiny neobsahují zdraví škodlivé látky – pesticidy, antibiotika nebo růstové hormony, a navíc mají lepší chuť a jdou vydatnější. I přes to, že se jedná o relativně dražší způsob pěstování, je toto pěstování mnohem vhodnější pro náš organismus a zároveň je šetrnější k životnímu prostředí.

Co jsou to organické přípravky?

Jedná se o směs živočišného původu, jako je hnůj, rohovina a kostní moučka, zčásti pocházejí z rostlin – například kompost. Tyto přípravky tedy využívají živiny, které už prošly zahradním či zemědělským koloběhem. Živiny se tak znovu zužitkují – i proto jsou v ekologickém zemědělství organická hnojiva vyhledávaná.

Naše tipy

 Substrat_pro_uzitkovou_zahradu_web.jpg

 Organický substrát pro užitkovou zahradu 20 l

 

Vyzkoušejte například organický substrát pro užitkovou zahradu v objemu 20 l. Vyrábí se v České republice, a to z čistě přírodních surovin. Mezi složky substrátu patří rašelina, kokosová vlákna, jíl, vápenec a startovací organické hnojivo, které je vhodné pro pěstování BIO zeleniny (např. rajčat, paprik, bylinek) a drobného ovoce. Jedinečná struktura zaručuje rostlinám přirozenou kyprost a optimální provzdušnění kořenového balu, čímž urychluje růst kořenů. Díky vysoké absorpci a stabilní struktuře výborně zásobuje rostliny vodou a živinami včetně mikro prvků.

 Organicke_hnojivo_pro_uzitkovou_zahradu_web.jpg

Peletované organické hnojivo pro užitkjovou zahradu 1 kg

 

Na pěstování můžete použít i peletované organické hnojivo, které je také vyrobeno z přírodních organických surovin a je vhodné pro pěstování bio zeleniny a ovoce. „Hnojivo je dodáváno ve formě peletek, což umožňuje snažší aplikaci. Tím pádem dochází k postupnému uvolňování živin, čímž se zamezuje jejich vyplavování a rostliny tak získají rovnoměrnou výživu. Organické hnojivo obsahuje masokostní a péřovou moučku a jeho dalšími významnými složkami je melasa, melasové výpalky a sladové klíčky“, vysvětluje Tereza Veselá, produktová manažerka Mountfieldu. Najde uplatnění při ekologickém pěstování v celé zahradě, při pěstování BIO zeleniny, ovoce, ale i okrasných rostlin. Obsahuje potřebné živiny v optimálním poměru včetně přirozeného obsahu stopových prvků. Vyšší poměr dusíku k fosforu a draslíku zajistí rostlinám bujnější růst. Sladové klíčky jsou zdrojem fytohormonů, které podporují růst kořenového systému. Uvolňování živin je pozvolné, na dobu 3 měsíců. Hnojivo zvyšuje kyprost, absorpční kapacitu a biologickou aktivitu půdy, čímž zlepšuje půdní strukturu a její soudržnost. Neobsahuje klíčivá semena plevelů.

 

 kapalne_hnojivo_web.jpg

Organické kapalné hnojivo pro chutné plody

 

Při pěstování drobného ovoce (jahod, rybízu, angreštu, malin i borůvek), zeleniny (rajčat, paprik, okurek, chilli papriček, cuket i dýní), bylinek a dalších rostlin a plodin lze také využít organické kapalné hnojivo. Hnojivo zvyšuje absorpční kapacitu a biologickou aktivitu půdy, a tím zlepšuje půdní strukturu a tvoří bohatý kořenový systém. Výsledkem použití těchto organických přípravků získáte půdu plnou živin a rostliny s bohatými plody.

Přírodním produktem je také kravský hnůj – respektive organické hnojivo, které je vyrobené z kravského hnojiva separované kravské kejdy. Nebojte se obsahu, jedná se o peletky, se kterými se výborně manipuluje. Výhodou je, že se živiny uvolňují postupně, hnůj zvyšuje podíl humusu v půdě a tím přispívá k vyšší úrodnosti. V nabídce máme 3 kg a 10 kg variantu.

 

TIP odborníka – radí Tereza Veselá, produktová manažerka Mountfieldu

Udělejte si přírodní hnojivo sami díky kompostování! Plastové kompostéry nabízejí jedinečnou možnost, jak naložit se zahradním odpadem, který už nechcete ukládat v koutě zahrady na nevzhledný, páchnoucí kompost. Zároveň vyrobí to nejlepší přírodní hnojivo pro zahradu.

 

 20150415-_DSC2494_web.jpg

Kompostér K 700 s objemem 720 l pojme nejen posečenou trávu, ale také drny, nadrcené větve a další zahradní odpad ze středně velké zahrady.

 

Kompostéry pojmou stovky litrů odpadu a recyklují až 30 % celkového domovního bioodpadu, který by jinak skončil bez užitku na skládce. Přitom z něj vytvoří kvalitní humus podstatně rychleji než volně ložený kompost.

V naší nabídce naleznete kompostéry a kompostovací sila, která pojmou nejen posečenou trávu, ale také drny, nadrcené větve a další zahradní odpad. Jsou opatřeny otočným ventilem, který reguluje přívod vzduchu. Díky tomu může vzduch prostoupit celým objemem biomasy a rychleji ji rozkládá. Kromě toho mají dokonalý systém bočních ventilačních otvorů a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu. Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového kvalitního humusu.

 

Více informací na www.mountfield.cz

zahrada
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.