Geriatrička Renáta Petrová: COVID-19 nezmizí, vyrovnáme se s ním jako s jinými infekcemi v minulosti
MUDr. Renáta Petrová

Geriatrička Renáta Petrová: COVID-19 nezmizí, vyrovnáme se s ním jako s jinými infekcemi v minulosti

19. 3. 2020

Je velmi pravděpodobné, že velká část starých lidí, kteří podlehli nemoci COVID-19, by v letošním nebo příštím roce zemřela, i kdyby se neinfikovala koronavirem, říká v rozhovoru přední česká geriatrička MUDr. Renáta Petrová.

Jste specialistkou v oboru geriatrie. Jak vnímáte současnou situaci z hlediska ohrožení starších lidí?

Ano, staří lidé nad 70 let věku jsou ohroženi komplikacemi onemocnění koronaviru víc, než mladší populace. Myslím, že tuto větu slýcháme dennodenně několikrát z rádia, televize, čteme ji v novinách a na internetových portálech. Vidíme grafy a statistiky úmrtnosti a my mladší o desítku či dvacítku let si říkáme: Uf, uf tak to je tedy o chlup, a pro ty ještě mladší je problém spojený spíše s rodiči a prarodiči, než aby se jich dotýkal osobně, mají plnou hlavu vlčících dětí na koronarových prázdninách a finančního ohrožení. Co však senior v inkriminovaném věku, jak asi vnímá příval těchto hrůzu nahánějících informací? Nejspíš to pro nikoho není nic jednoduchého. A tak na otázku, jak vnímám současnou situaci Vám odpovím – snažím se to vnímat očima seniora, který se musí spolehnout na dostupné informace – v televizi nebo rozhlase a upřímně, někdy velmi rozporuplné, nahánějící strach a beznaděj.

Moje životní filozofie vychází z duálního pohledu na svět. Všechno má dvě strany jako ta pověstná mince, nic není jen černé nebo jen bílé, vše má svou positivní a negativní část, ve všem zlém je něco dobré. A pozor i každý anděl má někde skryté čertovské růžky.

Co si ale z toho má vzít ten starší člověk?

Proč o tom mluvím v souvislosti s infekcí Covid-19 a ohroženou seniorskou populací? Protože někdy lze tíživou, bezvýchodnou situaci zvládnout pouze tím, že v ní najdeme něco pozitivního, něco, co nejen seniorům, ale nám všem utěší duši. A tak se pokusme najít v epidemii onemocnění koronavirem něco dobrého. Vzala jsem si na pomoc statistické tabulky.

V roce 1920 v Čechách a na Moravě ve věku 85 let zemřel každý pátý obyvatel a věku 96 let se dožilo pouhých 120 lidí! Je pravda, že se narodil dvojnásobný počet dětí než v roce 2018 – téměř čtvrt milionu, ale kojenecká úmrtnost byla 17%! Jako u 85 letých – téměř každé páté dítě zemřelo do jednoho roku věku! Jak statistika vypadá v současnosti? V roce 2018 se 50 lidí dožilo 105 let! 96.narozeniny oslavilo kolem 3500 obyvatel. Ve věku 85 let umírá každý desátý. A co je neskutečný zázrak - kojenecká úmrtnost se snížila na pouhých 0,2%, to znamená, že zemřou pouze 2 děti z 1000 narozených.

Koronavirem se populace seniorů nad 70 let nakazí snáze, ale neonemocní každý! Cca 15% nakažených nad 80 let věku umírá. Nezemřelo žádné dítě! Infekce u dětí probíhá lehce. Děti bývají často bezpříznakovými přenašeči a získají nejspíše celoživotní imunitu.

Co z těch čísel vyplývá?

Je velmi pravděpodobné, že velká část zemřelých na infekci způsobenou Covid-19 by v letošním nebo příštím roce zemřela, i kdyby se neinfikovala koronavirem. Jednalo by se nejspíše o jiné infekce, progresi stávajících onemocnění nebo něco jiného. Statistiky nelžou, a tak ve věku 85 let by 10% seniorů i bez koronaviru opustilo tento svět a právě s největší pravděpodobností právě tito jsou k infekci nejnáchylnější. Je to smutné, ale je to tak, je to přírodní zákon. Lidé z tohoto světa odcházejí, aby zde uvolnili místo pro život nový.

Také vám vstávaly vlasy hrůzou, když jste četli o kojenecké úmrtnosti v roce 1920? Dovedete si představit infekci, která by postihovala třeba jen děti? Nebo i děti? Já ne. Nebo infekci, kterou by všichni přežili, ale z dětí by dělala celoživotní mrzáky, třeba jako dětská obrna nebo zánět mozku? Tak tohle by byla teprve hrůza, katastrofa a apokalypsa.

Jak by se měli chovat senioři - mají se vyhýbat styku s rodinu, například odmítnout hlídání vnoučat?

Řekla bych, že ano. Alespoň dočasně, než infekce přestane kulminovat a děti ve velkém množství přestanou být bezpříznakovými přenašeči. Vysvětlím Vám svou teorii. Zamyslela jsem se nad tím, proč v tak kultivované a civilizované zemi jako je Itálie, onemocnělo a následně zemřelo tak obrovské procento starých lidí. Italové jsou známí tím, že pečují o své staré příbuzné velmi pečlivě, v rodinách, téměř nepoužívají pobytová zařízení. Mají nejméně pobytových zařízení pro seniory na počet obyvatel v Evropě. A mám za to, že právě velmi časté (téměř výlučné) mezigenerační soužití a péče o seniory v rodinách mohly být důvod snadnějšího šíření Covid-19 v populaci starých lidí. U nás je častější opak – generace žijí odděleně a používáme výrazně více komunitní a pobytová zařízení pro seniory. Jestli je to tak dobře z hlediska bio-psycho-sociálního je otázka, ale vzhledem k nákaze koronavirem ve starší populaci je to jistě výhoda.

V médiích nyní často vidíme inzeráty s nejrůznějšími vitamínovými doplňky na posílení imunity. Co si o tom myslíte? Pomůže nyní, když se lidé nadopují těmito preparáty?

Z vitamínových preparátů bych doporučila vitamín C, jako účinný antioxidant. Dále bohatou a různorodou stravu, ovoce, zeleninu. Můj oblíbený bonmot zní: Předraženými vitamínovými preparáty si vyrábíme pouze drahou moč. Tělo totiž nadbytečné vitamíny vyloučí. Navíc některými se můžeme i předávkovat a zadělat si na zdravotní obtíže.

Aktuálně se nyní řeší, zda mohou lidé s onemocněním COVID-19 mohou užívat brufen či ibuprofen, které údajně příznaky koronaviru zhoršují. Jaký máte na to názor?

Mezi odbornou veřejností se o tomto nadhozenému tématu diskutuje. Zatím nejsou a nejspíš nebudou ověřené důkazy o škodlivosti ibuprofenu ve smyslu zhoršování nákazy Covid-19. Ibuprofen bych seniorům nedoporučovala z jiných důvodů. Při jeho užívání se zvyšuje riziko krvácení do zažívacího traktu a o to více u pacientů, kteří zároveň užívají léky na snížení srážlivosti krve. Paracetamol je v tomto směru bezpečnější. Ale též není úplně bez rizika. Při vyšších dávkách (většinou víc jak 2g/denně, ale u některých citlivých jedinců to může být i menší dávka) hrozí problémy s játry.

K informacím, které se na internetu šíří, patří i ta, že pomohou horké nápoje, které zničí viry. Hloupost, že ano?

Je důležité dostatečně pít a nejen při epidemii koronavirem. Organismus vodu k životu potřebuje. Má pak lepší základ k vybudování zdárnějšího imunitního systému. Horké nápoje ale nedoporučuji. Hrozí popálení jazyka, hrdla a jícnu. Nejen, že je to bolestivé, ale na poškozenou sliznici se jakákoliv infekce „chytá“ lépe.

Jaké jsou vaše odhady dalšího vývoje. Jak dlouho se bude epidemie v Česku šířit?

Je třeba si uvědomit, že infekce Covid-19 nezmizí ze světa mávnutím kouzelného proutku. Zůstane zde a lidstvo se bude muset s tím vyrovnat stejně, jako se stovkami infekcí v minulosti. Lidé budou postupně získávat imunitu proděláním choroby nebo do budoucna očkováním. Je dobře, jak jsem řekla na začátku, že mladá generace není příliš infekcí postižena nebo jen lehce onemocní. Nyní je, dle mého, potřeba „ukorigovat“ a zpozvolnit počet aktuálně nemocných pracujících lidí. Jednoduše řečeno: „vystřídat“ se v nemoci – je nezbytně nutné co nejdříve nastartovat zpět ekonomiku, protože v tom vidím největší problém této infekce. Ne ve vlastním onemocnění. Jsou různé strategie, jak tohle zvládnout. Mám na to určitý názor, ale to teď asi není předmětem tohoto rozhovoru. Každopádně v současnosti je důležité ochránit nejohroženější skupiny – zdravotně jsou to senioři a strategicky zdravotníci, záchranáři, hasiči, policisté.

Jak hodnotíte opatření vlády a skutečnost, že ve zdravotnictví chybí základní vybavení - roušky a respirátory?

O koronaviru jsme si už jednou povídali v lednu, a to byla infekce „zatím“ jen v Číně. Už v té době bylo naprosto jasné, že se infekce bude šířit po světě. Usoudila jsem, že se tím politická i odborná vedení států začnou zodpovědně zabývat. Až to zkrátka „uhodí“, že budeme připraveni. Budeme mít jasno, co má kdo dělat, stanoveny postupy, připraven krizový scénář, zajištěn materiál. Je to pro mne jedno velké zklamání, považuji to nejen u nás v ČR, ale i v celé Evropě za selhání civilizované společnosti.

Já osobně se snažím v dosahu své působnosti dělat vše nejlépe tak, jak mi svědomí, rozum a odbornost káže. Sama se nákazy nebojím, ráda bych včas získala imunitu. Onemocnět by však v této době bylo komplikované, protože je na mně závislých příliš mnoho lidí. Musím tedy nemoc odložit na později. Na chalupě jsem našla dva nové respirátory FFP2, mám je z doby, kdy jsme brousili staré trámy. Pak jsem získala od dobrých lidí kolem sebe několik ústenek a roušek z nanovlákna. Chráním se, protože tím chráním své pacienty, starou maminku a konec konců všechny lidi kolem sebe.

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%