Kopřiva je léčivá od kořenů po květy. Sbírejte mladé rostlinky na čaj, polévku či do nádivky
FOTO: pixabay a autorka

Kopřiva je léčivá od kořenů po květy. Sbírejte mladé rostlinky na čaj, polévku či do nádivky

20. 3. 2020

To, na co bychom teď měli myslet, je posílení naší imunity. Samozřejmě neopomíjejme důležité faktory pro naši imunitu jako je spánek, dobrá nálada, méně televize, více příjemného čtení, s veškerou opatrností a ochranou procházky v lese.

A našlo by se daleko více těchto rad, já se teď zaměřím na jednu konkrétní, již v přírodě dostupnou, čerstvou bylinu. V okamžiku, kdy píšu tento příspěvek, tak venku svítí sluníčko, na zahradě kvetou petrklíče, fialky, raší mladé kopřivy, které jsou pro nás zdrojem cenných látek. A právě kopřivě bych se teď ráda věnovala.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

KOPŘIVA, PLEVEL, KTERÝ ŠATIL – to je název velmi zajímavé knihy, kterou napsal pan Václav Michalička. Kopřivu zde rozebral z pohledu kulturních souvislostí, jako magickou rostlinu i jako píci, pokrm a léčivo. Vyrábělo se z ní textilní vlákno už od pradávna. (Berte to jako inspiraci pro zajímavou knihu).

Zmínku o prospěšnosti kopřivy můžete najít už i v románu Victora Huga - Bídníci. Hlavní hrdina Jean Valjean na jedné ze svých procházek uviděl venkovany, jak ničí kopřivy, a coby dobrý hospodář se jim snažil poradit:  Zadíval se na hromadu s kořeny vytrhaných a již zaschlých rostlin a řekl: „ Zvadly. A byl by z nich užitek, kdybyste si s nimi věděli rady. Listí mladých kopřiv je dobrá zelenina, stará kopřiva má vlákno jako konopí a len. Tkanina z kopřiv se vyrovná konopné látce. Nasekanou kopřivu žere ráda drůbež, rozemletá zase chutná dobytku. Po kopřivovém semenu, přimíchaném do krmiva, má dobytek lesklou srst, kořen kopřivy přidaný k soli dává žlutou barvu. Jinak je to dobré seno, které se může dvakrát do roka kosit.“ (HUGO 2001, str. 174-174)

O kopřivě se pěkně píše i v knize „Léčivé a kouzelné byliny“ (autor Wolf-Dieter Storl) … jako sousední rostlina zvyšuje kopřiva obsah éterických olejů v léčivých rostlinách, a to až následovně:

Kozlík 20%
Andělika 80%
Majoránka 10-20%
Máta a šalvěj 10%

Zelí, jablka, brambory a zelenina, skladované ve sklepě, vydrží déle, když je položíme na kopřivy nebo je kopřivami přikryjeme.

KOPŘIVA je léčivá od kořenů až po květy. Aktuálně nám příroda nabízí mladou svěží rostlinku s nejvyšším možným účinkem. Kopřiva je bohatá zejména na sloučeniny železa, vápníku a draslíku, třísloviny, vitamíny, kyselinu křemičitou, slizové látky. 

Marie Treben, jako jedna z největších průkopnic a znalkyň léčivých rostlin, se o kopřivě vyjadřovala následovně: „ Kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, nic jiného by už nepěstovali. Bohužel to ví jen málokdo.

Kopřiva dvoudomá i žahavka, obě se považují za léčivé. 

  • Podněcuje látkovou výměnu
  • Čistí krev
  • Močopudná – což je důležité pro lidi, kteří trpí revmatismem, dnou, zánětem močové trubice, zadržováním moči, ledvinovými nebo močovými kaménky
  • Podporuje činnost jater, žlučníku a ledvin
  • Pomáhá při průjmu a staví krvácení, stejně jako obtížné vyměšování hlenů při rýmě
  • Při zahlenění žaludku a dýchacích orgánů, při plicních nemocech
  • Snižuje hladinu cukru v krvi, tím příznivě ovlivňuje slinivku břišní
  • Při virových onemocněních je rovněž vynikajícím pomocníkem
  • Čerstvá doplňuje železo, pomáhá při chudokrevnosti, anémii a jiných onemocněních krve

Příklady použití:

ČAJ – čerstvé nebo sušené kopřivy (plná čajová lžička na šálek čaje) přelijeme vroucí vodu a necháme krátce vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme denně až šálky čaje. Bylinné čaje pijeme vždy teplé.

KOPŘIVOVÁ ŠŤÁVA - čerstvě natrhaná kopřiva, smetanka lékařská, případně můžeme přidat další již rostoucí bylinky, odšťavníme a co hodinu užíváme 1 polévkovou lžíci této směsné bylinné šťávy (recept podle Maria Treben).

Kopřivový špenát, kopřivové nádivky, polévka s kopřivami, kopřivový sirup.

Koupele nohou, celkové koupele, omývání vlasů i těla kopřivovým výluhem a mohli bychom pokračovat.

Doporučuji kopřivu sbírat a sušit maximálně do konce května. Poté se již obsah dusíkatých látek výrazně zvyšuje. Důležité je však vědět, že by neměla být užívaná déle než 21 dnů! Poté se už z dobrého sluhy může stát zlým pánem.  

Přeji vám všem, milí čtenáři, abyste jaro prožili ve zdraví a v pohodě. Přeji všem hodně sluníčka, aby ty dny byly příjemnější.

Šárka Laštovičková

 

 

 

 

bylinky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%