Nastává vhodná doba
k očkování proti chřipce

Nastává vhodná doba
k očkování proti chřipce

9. 11. 2012

Očkování proti chřipce má v Česku zhruba pět procent lidí, což je číslo srovnatelné s rozvojovými zeměmi. Ročně přitom zemře na chřipku zhruba 2000 lidí. Epidemie sice v současném období nehrozí, podle lékařů však nastává nejvhodnější doba nechat se očkovat.

Současná situace s chřipkovými onemocněními je v Evropě mírná, vyšší výskyt zřejmě přijde v následujících měsících. Prodělaná chřipka nezanechává imunitu a očkování je třeba opakovat každý rok. "Je třeba rozlišit akutní respirační onemocnění a chřipku. Chřipka člověka skolí a znemožní mu běžné fungování. Může způsobit komplikace a je to nebezpečné onemocnění," připomněla Vaverková.Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice Brno.

Očkování uvádí hygienici jako vhodný způsob prevence před chřipkou. Účinnost vakcíny je kolem 80 až 90 procent, člověk za ni zaplatí zhruba 200 až 300 korun. Senioři nad 65 let a lidé s určitým chronickým onemocněním definovaným pojišťovnami mají očkování zdarma. "Proočkovanost u nás je hluboko pod úrovní doporučenou Světovou zdravotnickou organizací," podotkla Vaverková.

V Česku jsou nyní lidé nejčastěji nemocní akutním respiračním onemocněním, které má zhruba 1100 lidí na 100 tisíc obyvatel. Zvýšený výskyt hygienici zaznamenali po zahájení školního roku a drží se stále.

očkování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...