Michelinský kuchařský guru
chválí českou gastronomii

Michelinský kuchařský guru
chválí českou gastronomii

9. 11. 2012

Především výrazná chuť české gastronomie upoutala držitele dvou michelinských hvězd Arnauda Lallementa při jeho návštěvě Prahy. Když prý cestuje, ne pokaždé se mu stane, že se dobře nají.

"Ale musím říci, že všude, kde jsem v Praze jedl, to bylo velmi chutné," řekl Lallement ČTK. Ve světě se prý často setkává s tím, že existují ty nejlepší restaurace - a pak dlouho nic. Pochválil také suroviny, s nimiž tu pracoval.

Proslulý šéfkuchař se v Praze zúčastnil světového festivalu šampaňského vína - Grand Jour de Champagne, který se od 8. do 10. listopadu koná v Obecním domě a v partnerských restauracích a hotelích včetně Brna. "Program zahrnuje exhibici šampaňských ve Smetanově síni, bankety, degustace a mezinárodní sommeliérskou soutěž," uvedl prezident akce Ondřej Balík. Podle něj mohou účastníci ochutnat přes tři desítky vín z osmnácti šampaňských domů. Jde především o malé výrobce; právě jejich rostoucí účast svědčí o významu této akce.

Lallement patří k šéfkuchařským světovým hvězdám, vede rodinnou restauraci L'Assiette Champenoise nedaleko Remeše v oblasti Champagne, která existuje 37 let. "Snažím se o to, aby naše pokrmy dobře souzněly právě s nejrůznějšími druhy šampaňských vín. V Praze jsem připravil banket v Obecním domě a věřte mi, není lehké vařit daleko od domova. Vinaři to mají lehčí, přivezou hotové lahve. Já si mohu vzít s sebou maximálně tak vlastní nože," vysvětlil.

Za nejtěžší pokládá přenést hostům v zahraničí styl své restaurace a její osobitost. "Vaříme tak, aby naše jídla odpovídala charakteru vín. Pokud bych však měl prozradit tajemství naší kuchyně, je to, že v ní vaříme s láskou," dodal Lallement.

Mezi hosty prezentace v Praze jsou i Richard Juhlin, považovaný za guru vín z kraje Champagne, a členové čínské sommeliérské asociace. Jejím organizátorem je House Champagne Group, zastřešující několik samostatných subjektů. Patří k nim import, cestovní agentura, festival champagne, trezor starých šampaňských vín v Épernay i mezinárodní soutěž sommeliérů.

Gastronomické ocenění michelinská hvězda poprvé v historii získali letos na jaře čeští kuchaři Roman Paulus a Oldřich Sahajdák z pražských restaurací Alcron a La Degustation Boheme Bourgeoise. Udělili jim je obávaní inspektoři z prestižního průvodce.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.