Co je možné dělat pro zvýšení imunity
Závor a med umí v čaji zázraky. Foto: www.pixabay.com

Co je možné dělat pro zvýšení imunity

9. 4. 2020

Panák čerstvé citronové šťávy po ránu, do jídelníčku kromě vitamínu přidat i více bílkovin, dopřát si dostatek spánku, hýbat se, protože to můžeme i z pohodlí domova, pravidelně větrat, otužovat se a být šťastní – to vše zvyšuje imunitu. Tady je několik tipů, které stojí za to vyzkoušet.

1. Zvyšte přísun vitamínů i bílkovin
Dopřejte si dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, skvělé jsou i čerstvé šťávy, kysaná a kvašená zelenina. Nezapomeňte na ořechy a semínka, které jsou plné minerálních látek, vitamínů, zdraví prospěšných olejů a skvěle doplní snídani, svačinu i saláty. Myslete také na dostatek bílkovin z masa, luštěnin nebo z mléčných výrobků. Ovoce a zelenina by měly být naprosto nezbytnou součástí jídelníčku. Zpestřete si den ovocnými či zeleninovými saláty, na webu jsou stovky receptů. Vitamín C můžete dohnat také panákem čerstvé citronové šťávy.

2. Dodržujte pitný režim
Pijte dostatek čisté vody a omezte příjem slazených limonád. Zvláště ráno a večer si dopřejte teplé čaje. Proti nachlazení vyzkoušejte mátu, lípu srdčitou, diviznu, heřmánek, jitrocel nebo třeba bez černý. Zázvor a med také umí zázraky. Čaje vás zahřejí, a když si je ochutíte lžičkou medu a citronu, uděláte pro sebe co nejlépe.

3. Nezapomeňte se hýbat!
Pravidelný pohyb zlepšuje celkový fyzický stav těla a určitě jste si všimli, že se po sportování cítíte mnohem lépe. „V organismu se při sportu uvolňuje hormon štěstí, který nás pozitivně naladí, a budeme pak odolnější i vůči stresovým situacím, nemocem a zlepšíme svou imunitu,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness.
Nejjednodušší a nejpřínosnější je vyrazit ven, do přírody. Z chůze postupně přejít na indiánský běh a následně běh samotný. Z cvičení pak osobně doporučuji jógu, která posiluje tělo, masíruje vnitřní orgány a podporuje efektivní práci lymfatického systému. Spoustu lekcí dnes navíc zkušení instruktoři nabízejí i on-line, takže můžete cvičit z pohodlí domova.

4. Pravidelně větrejte
A to v prostorách, kde trávíte nejvíce času, především však v ložnici. I když venku bude zima, nezapomeňte, že i vzduch je třeba „vyčistit“. Během dne je ideální udržet v místnosti teplotu 20 až 22 °C, v noci kolem 18 °C. Velmi záleží na tom, jak je domácnost vytápěna. 

5. Dbejte na dostatek spánku a odpočinku
Klidný a dostatečně dlouhý nepřerušovaný spánek je základem pro psychickou i fyzickou pohodu. Nedostává-li se nám ho, jsme unavení, podráždění, a může to i zapříčinit vznik mnoha nemocí. Abychom si odpočinuli, pět nebo šest hodin nám nestačí. Ideální je osm hodin, a pokud je alespoň jedna z nich před půlnocí, budeme se cítit okamžitě lépe.

6. S otužováním můžete začít jednoduše
Skvělá cesta, jak posílit imunitu, je otužování – studenou vodou na závěr sprchování. Otužovat se můžete i tím, že si po normální sprše rychle osprchujete chodidla i lýtka studenou vodou, a postupně se můžete dopracovat ke sprše celého těla. Nic zvlášť příjemného to v té chvíli není, ale tělo se prokrví a v závěru krásně zahřeje.

7. Vyhýbejte se stresu
Není žádnou novinkou, že stres zkracuje život. Naopak pozitivní myšlení, smích a dobrá nálada život zlepšují. Dělejte si radost, poslouchejte hudbu, která vás nabíjí energií a radostí, noste oblečení, ve kterém vám je dobře, i barvy, v nichž se cítíte šťastně a příjemně. I malé detaily nám pomohou cítit se skvěle a zdravě.

8. Imunitu posílí veselí v rodině
Pokud jsme šťastní, odrazí se to i na našem zdraví. Od té doby, co se světu přiznala existence psychoneuroimunologie (věda zkoumající propojenost mezi psychikou a imunitním systémem), není pochyb o tom, že stav mysli ovlivňuje fyzické zdraví. Je dokázáno, že u optimisticky naladěných lidí se nachází v krvi vyšší hladina protilátek posilujících imunitní systém: Proto máme o to větší důvod se spolu častěji smát.

 

Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%