Koníček i přivýdělek: Sběratelství starožitností
FOTO: Skitterphoto, Pexels

Koníček i přivýdělek: Sběratelství starožitností

27. 3. 2020

V pokročilejším věku si mnoho lidí začne užívat nových či dávných koníčků. Pokud tápete a nejste si jisti, jak smysluplně vyplnit svůj volný čas, zkuste sbírat starožitnosti.

Nemusíte hned začínat nábytkem – i historické pohlednice mají velký půvab a přitom nezaberou mnoho místa. Nakonec si díky nim můžete i přivydělat.

Sběratelství jako národní sport

V České republice má sběratelství dlouhou tradici. Češi si tvoří sbírky z klasických předmětů, jako jsou známky, mince, bankovky nebo pohlednice. Někteří však sbírají neobvyklé věci – postavičky z čokoládových vajíček, autíčka, telefonní karty, pivní etikety nebo zátky, drobné i větší starožitnosti či balené cukříky z restaurací. Každý zapálený sběratel vám potvrdí, že takové hobby mu přináší radost z objevování a poučení i možnost potkávat se s ostatními lidmi na burzách či při prodeji. Vášeň pro sbírku tak funguje i jako nástroj proti nudě a osamocení.

Začátky sbírky a katalogizace

Při zakládání vlastní sbírky si nejdříve ujasněte, jakému okruhu věnujete svůj zájem. Můžete sbírat předměty z jedné lokality, od jednoho umělce či se stejnou tematikou. Čím bohatší sbírka bude, tím hůře se v ní budete orientovat. Proto musíte každý nový předmět katalogizovat – sepsat veškeré dostupné informace o prodeji, o jeho historii, údaje o vadách a poznávacích znameních – a nejlépe ho i vyfotografovat. Sbírky bez katalogizace se velmi špatně prodávají a většinou nemají velkou cenu, i když mohou obsahovat skvosty. Neroztříděná a nepopsaná sbírka je zkrátka pro ostatní jen haraburdím.

Nakupování a prodej starožitností přes internet

Jestliže už nějakou sbírku máte, můžete ji využít i jako způsob přivýdělku. Dobře popsané a vyfotografované předměty můžete prodat (i koupit) na online aukčních portálech. V sekci sběratelství najdete parádní úlovky od ostatních prodávajících. Můžete se zúčastnit aukce a získat nové přírůstky za nejnižší cenu nebo si koupit či prodat zboží za pevně nastavenou částku. Při prodeji nezapomeňte popsat veškeré informace a příběh prodávaného předmětu, bude pak o něj větší zájem.

Sběratelská vášeň s věkem nehasne

Jestli přemýšlíte nad novým hobby, dejte sběratelství šanci. Největšími benefity jsou objevování nových historických souvislostí, navazování přátelských vztahů a samozřejmě touha po dalších „drahokamech“ do sbírky. Přehledně katalogizovaná sbírka vám může vydělat i nějaký peníz, stačí sbírat zajímavé předměty a zkusit je nabídnout na internetu.

hobby nákupy
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%