Spočítáno, změřeno: krize podle vědců nemají vliv na spokojenost
Ilustrační foto: ingimage.com

Spočítáno, změřeno: krize podle vědců nemají vliv na spokojenost

29. 3. 2020

Svět byl seznámen s výsledky každoročního měření, ve které zemi se žije nejpříjemněji. A tentokrát vědci oznámili zajímavou věc. Světové krize jako je například současná pandemie koronaviru, nemají vliv na spokojenost jednotlivců, ba dokonce mnozí lidé se mohou v krizi cítit spokojenější než jindy.

Zprávu o tom, ve kterých zemích jsou lidé nejspokojenější a proč, každoročně připravuje Columbijská univerzita pro Organizaci spojených národů. Země jsou hodnoceny podle takzvaného indexu štěstí, který zahrnuje různé ukazatele jako je například hrubý domácí produkt na obyvatele, zdravotní stav obyvatel, kvalita a dostupnost zdravotní péče, bezpečnost, svoboda v rozhodování, délka života, životní prostředí a podobně. Letos se opět zemí, kde se žije nejlépe stalo Finsko. Severské země tradičně vítězí, naopak a konci žebříčku stejně tradičně končí země jako je Afghánistán, Jižní Súdán, Zimbabwe či Rwanda. Česko se v aktuálním žebříčku umístilo na devatenácté pozici, za ním je například Belgie.

Výzkumníci tuto zprávu označují za důležitou, protože se jejím prostřednictvím dozvídají hodně nejen o přáních a představách lidí, ale také o tom, nakolik prostředí a události ovlivňují lidské rozhodování, chování a jejich pocity.

„Může se zdát poněkud zvláštní mluvit o žebříčku nejšťastnějších zemí v době pandemie, ale faktem je, že krizové situace paradoxně mohou pocity spokojenosti zvyšovat. Jistě, pandemie je obrovskou zkouškou pro životní pohodu zejména v oblasti zdraví a příjmů. Nicméně dřívější studie různých katastrof naznačují, že se lidé v těchto situacích semknou a snaží se spolupracovat na obnově svého prostředí, na záchraně životů. A ve většině lidí vyvolává naději, pocit potřebnosti, tedy pocity spokojenosti, naplnění,“ uvedl Jeffrey Sachs, který zprávu pro OSN komentoval. „Opravdu v minulosti v zemích, které prošly těžkou zkouškou, překvapivě po čase docházelo k růstu pocitů spokojenosti,“ tvrdí s tím, že se potvrzuje staré pořekadlo: Co tě nezabije, to tě posílí.

Rovněž ze zprávy i tento rok vyplývá, že na pocit spokojenosti nemá hlavní vliv blahobyt, majetek, bohatství. Jistě, země, které jsou tradičně na špici žebříčku, jsou vyspělé a lidé v nich se mají dobře.  Nedá se srovnávat život ve vyspělém Finsku a v nějaké nemocemi a válkou sužované africké zemi. Nicméně vědci připomínají, že na subjektivní pocit spokojenosti a štěstí má vliv tolik faktorů, že ve výsledku je běžné, že spokojenější je třeba prodavač zeleniny na indickém tržišti než majitel několik továren ve Skandinávii. A to jen proto, že prodavač má třeba právě fungující rodinu, zdravé děti a prodá každý den tolik ovoce, že je to všechny uživí. Nic jiného, po čem by mohl toužit, ve svém okolí nevidí, jen lidi, kteří jsou na tom hůře než on. Zatímco bohatí a úspěšní lidé mají kolem sebe mnohdy tolik lákadel, že stále po něčem dalším touží a to k pocitu spokojenosti a štěstí nepřispívá.

Tvorbu zpráv o spokojenosti v různých místech světa označují vědci za velmi důležitou z důvodu, že slouží jako podklad při plánování, rozhodování. „Je nepostradatelná pro ty, kteří tvoří politiku. Ti by ji rozhodně měli znát a zamýšlet se nad ní,“ tvrdí Jeffrey Sachs. Za nejzajímavější totiž považuje to, že ze zprávy každoročně vyplývá, že pro spokojenost lidí jsou důležité i na první pohled méně viditelné věci. Například pocit bezpečnosti, důvěra ve vládu či pocit, že člověk je součástí komunity, že se může spolehnout na lidi okolo sebe. A právě to jsou věci, které se často ukážou být důležité v době, kdy se něco nepříjemného děje, kdy došlo k větší či menší krizi. Pak si třeba lidé uvědomí, že jsou spokojení, ba přímo šťastní, protože mají dostupnou zdravotní péči a souseda, který se zeptá: Nepotřebuješ něco? Jak zpráva potvrzuje, to je mnohdy více než miliony na kontě.

psychika
Hodnocení:
(1.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%