Pondělí 30. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 30. března: Co by vám nemělo uniknout

30. 3. 2020

Česko má již 23 obětí nemoci Covid-19. Zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem, s velkou pravděpodobností na nemoc COVID-19 nezemřela. V České republice je celkem 2942 nemocných, vyléčilo se pětadvacet lidí.

- Česko má před sebou obtížné období. V dubnu by totiž měla přijít nejtěžší vlna pandemie koronaviru, po níž by dle odhadů ministerstva zdravotnictví mohlo v Česku být až 15 tisíc nakažených, tedy zhruba pětinásobek v porovnání s nynějším stavem. Řekli to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Rostislav Maďar v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

- Premiér Andrej Babiš v České televizi znovu apeloval na veřejnost, aby dodržovala přijatá opatření. Vyzdvihl projekt tzv. chytré karantény, který startuje v pondělí. Začíná v Jihomoravském kraji a Babiš věří v jeho úspěch. „Když se projekt zdaří, tak ten virus porazíme,“ uvedl předseda vlády s tím, že v terénu bude vzorky odebírat 33 armádních týdnů.

- Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ale uklidňuje veřejnost: „Je to naopak pozitivní zpráva. Více testujeme, podchytíme více nakažených, natrasujeme je a zabráníme tím šíření infekce.“ Na druhou stranu koronavirus nakonec dostihne časem skoro každého, nelze infekci nařídit, aby zmizela, dodává.

- Váháte, zda podstoupit vyšetření na koronavirus? Pracovníci nemocnic opakovaně žádají, aby se lidé nechodili testovat preventivně, pokud nemají příznaky onemocnění. Podle pokynů státních úřadů a po konzultaci s praktickými lékaři jsme připravili přehlednou grafiku, v jakých případech je to žádoucí. Podívejte se na přehlednou grafiku, kdy se nechat otestovat.

- Konečně zlom v Itálii? Za posledních 24 hodin přibylo v Itálii 756 obětí nákazy koronavirem. Je to méně, než v pátek a sobotu, kdy se bilance mrtvých zvýšila o 919, respektive 889. Ve Španělsku zemřelo za poslední den 838 lidí nakažených koronavirem, což je dosud nejvyšší denní bilance obětí od začátku epidemie. Celkem už nákaze podlehlo 6528 lidí. V Británii se počet obětí koronavirové nákazy vyšplhal na 1228, za poslední den tak přibylo 209 mrtvých. V Německu za 24 hodin zemřelo 64 lidí nakažených koronavirem, počet obětí se tak vyšplhal na 389. 

- Obrovskou úlevou, ale zároveň s dalšími obavami přijali rozhodnutí hygieniků ohledně ukončení přísných opatření obyvatelé Litovle na Olomoucku. Obyvatelé města budou moci stejně jako lidé z Uničova a dalších 19 obcí od pondělka opustit kvůli nezbytným věcem své domovy a vyjít si na procházku. Zároveň však mají strach, aby konec karantény nepřinesl další pozitivní případy. 

- Při kontrole dodržování nouzového stavu, který v Česku platí kvůli pandemii koronaviru, narazila policie na Pardubicku na nudisty v přírodě. Vyznavači opalování bez textilu byli ve skupince, navíc neměli roušky, tedy vše v rozporu s nařízeními vlády. Kontrola skončila domluvou.

 

 

Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.