Úterý 31. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 31. března: Co by vám nemělo uniknout

31. 3. 2020

Omezení volného pohybu po celé České republice, které je jedním z opatření proti šíření nového typu koronaviru v zemi, vláda prodloužila do 11. dubna do 06:00. Do stejného data zůstávají zavřené restaurace a až na výjimky také platí zákaz maloobchodního prodeje a služeb. 

- Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

- "Doufáme, že po Velikonocích budeme moci přistoupit k rozvolnění aktuálních opatření. Není to žádný slib, ale doufáme, že to bude možné,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš k tomu, kdy by mohl stávající výjimečný režim skončit. 

- Počet infikovaných koronavirem v Česku přesáhl tři tisíce, uzdravilo se 25 lidí a 24 lidí nemoci COVI-19 podlehlo.

- Vláda schválila spuštění systému tzv. chytré karantény. Ten bude mít na starosti Centrální řídící tým COVID19, který bude řídit zdravotnické aktivity a povede ho náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ten zároveň přepustil funkci šéfa krizového štábu ministru vnitra Janu Hamíčkovi.

- Vláda včera schválila dvě výjimky pro nošení roušek a dalších ochran obličeje. „Nově se povinnost nevztahuje na děti do dvou let věku a na řidiče vozidel, pokud jsou ve voze sami,“ řekl ministr zdravotnictví Vojtěch. Vláda k výjimkám přistoupila na základě podnětů od veřejnosti a následné konzultaci s odborníky.

- Světová zdravotnická organizace (WHO) nevidí žádný užitek ve všeobecném nošení roušek v nynějším boji proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 . Nic nenaznačuje tomu, že by to něčemu pomohlo, konstatoval koordinátor krizové pomoci z WHO Michael Ryan. Jednou z mála zemí, kde platí povinné nošení roušek na veřejnosti, je Česká republika. Podle Ryana roušky představují spíš dodatečná rizika, když je lidé nesprávně snímají. Právě při tom se prý totiž mohou nakazit. „Naše rada: Nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“ řekl Ryan.

- Přesunutí nakažených seniorů z domovů pro seniory na centralizovaná pracoviště a jejich vytržení ze známého prostředí, by mohla výrazně zhoršit jejich zdravotní stav, uvedli Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Pokud nebudou mít obyvatelé těchto domovů těžké zdravotní potíže, měli by zůstat izolováni na místě.

- Česká pošta informovala, že senioři si budou moci své důchody chodit znovu vybírat přímo do poboček. Doručování důchodů seniorům do jejich domovů se podle pošty příliš neosvědčilo a hlavně o něj není mezi seniory zájem.

- Itálie za posledních 24 hodin hlásí 4 050 nových případů a 812 mrtvých. Nemoci v zemi podlehlo celkem 11 591 lidí a Itálie je se 101 739 nemocnými stále nejhůře postiženou oblastí v Evropě.

- Britský princ Charles se z koronavirové nákazy vyléčil a byl propuštěn z domácí izolace. Oznámil to v pondělí mluvčí londýnské rezidence 71letého následníka britského trůnu Clarence House. Nejstarší syn 93leté královny Alžběty II. měl jen mírné příznaky nemoci COVID-19. Během své karantény dál pokračoval v práci a vedl videokonference. U jeho dvaasedmdesátileté ženy Camilly dosud infekce zjištěna nebyla. Pár se stáhl do Skotska.

 

Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%