Na chatu s Janem Burianem, ředitelem Národního divadla - dnes ve 14.00 hodin
FOTO: wikipedia.org

Na chatu s Janem Burianem, ředitelem Národního divadla - dnes ve 14.00 hodin

31. 3. 2020

Jan Burian vystudoval na DAMU režii, pětadvacet let nicméně už působí jako divadelní ředitel. K tomu na své alma mater učí a je představitelem několika českých i mezinárodních divadelních institucí. Diskutovat s ním můžete ve středu 1. dubna od 14 hodin v rámci projektu „Na chatu s...“. 

Dotazy panu Janu Burianovi můžete posílat na email chat@i60.cz.

 

Po studiích prošel Jan Burian několika divadly, v roce 1989 se stal šéfem plzeňské činohry, kde připravil řadu pozoruhodných inscenací – například Adama a Evu od Michaila Bulgakova nebo Tatarskou pouť od Karla Steigerwalda. V letech 1991–95 pracoval jako režisér v Divadle na Vinohradech. Poté se stal ředitelem Divadla J. K. Tyla v Plzni, jehož repertoár zahrnuje činohru, operu, balet, muzikál i operetu. Zde zůstal až do svého jmenování ředitelem Národního divadla v Praze v srpnu 2013. Jeho aktuální funkční období končí v roce 2025.

Za jeho působení se mj. dokončila rekonstrukce Stavovského divadla a proběhla celková obnova Státní opery. Ve své funkci zastřešuje čtyři scény (historickou budovu Národního divadla, Novou scénu, Stavovské divadlo a Státní operu) a stejný počet souborů - činohru, balet, operu a Laternu magiku.  Ve své manažerské funkci je na jedné straně oceňován, na druhé čelil několikrát tlaku odborů na odvolání. Naposled to bylo loni po jmenování Pera Boyea Hansena uměleckým ředitelem opery.

Na divadelní fakultě DAMU učí Jan Burian od roku 1990, v roce 2015 byl jmenovaný profesorem. Je mj. také  členem Asociace profesionálních divadel České republiky a byl zvolen pokladníkem organizace Opera Europa. Zastupuje česká profesionální divadla při jednáních na celostátní i evropské úrovni.

Na chatu s... osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.