Čtvrtek  2. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 2. dubna: Co by vám nemělo uniknout

2. 4. 2020

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu až do 11. května. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je prodloužení nouzového stavu nutné kvůli zvládnutí epidemie. Návrh ještě musí schválit Poslanecká sněmovna.

-V České republice je koronavirová infekce prokázána u 3604 lidí, 61 lidí se uzdravilo, 40 osob nemoci COVID-19 podlehlo.

- U seniorů nemusí infekci COVID-19 provázet teplota, oslabené mohou být i další příznaky. Pozornost je proto při péči o ně třeba věnovat i změně chování, neklidu či ztrátě chuti nebo čichu. Vyplývá to z doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pro provozovatele domovů pro seniory a podobných zařízení. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo domovům kromě jiného dvakrát denně klientům teplotu měřit. Musí také vyhradit desetinu kapacit pro možné nakažené, izolovat je i jejich personál.

- V každém kraji má pro seniory nakažené koronavirem vzniknout 60 lůžek na každých 100 000 obyvatel. O mimořádném opatření vlády informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

- Zástupci Karlovy univerzity budou v Praze plošně testovat náhodně vybraných 5000 lidí. První lékařská fakulta se na tom dohodla s náměstkem ministra zdravotnictví a šéfem týmu Covid-19 Romanem Prymulou. Ten chce zjistit, jaká je promořenost populace koronavirem. Předpokládá se totiž, že virus mají i lidé, kteří nejsou testovaní, protože nemají vůbec žádné příznaky, a tudíž nevědí, že jsou pozitivní. Podle Prymuly může být neodhalených 30-40 procent lidí.

- Od dnešního rána mohou mít otevřeno nově i prodejny domácích potřeb, musejí ale také prodávat ochranné pomůcky vhodné v době nákazy koronavirem, tedy roušky, respirátory, ochranné rukavice či dezinfekční prostředky.

- Vláda včera schválila návrh na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték. Po schválení Parlamentem a nabytí účinnosti bude závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti. Odložení splátek bude dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky.

- Vláda schválila návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není kvůli epidemii koronaviru schopen platit nájemné. Dluh z nájemného bude moct splatit do konce května 2021. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Poslanecká sněmovna by se měla zákonem zabývat ve zkráceném jednání v rámci vyhlášeného stavu legislativní nouze.

- Počet nakažených koronavirem se celosvětově blíží k hranici 900 000. Přes 45 000 lidí už onemocnění COVID-19, jež virus způsobuje, podlehlo. Nejvíce nakažených, bezmála 200 000, stále evidují Spojené státy. V Itálii je přes 110 000 nakažených, ve Španělsku počet případů nákazy překročil 100 000.

- Brazílie už ohlásila několik podezření na nákazu koronavirem. Onemocněni se minulý týden potvrdilo i u lékaře, který pracuje s největším amazonským kmenem. A teď se potvrdily první případy přímo v domorodé komunitě v Kolumbii. Úřady se obávají, že pro indiány by COVID-19 mohl představovat zvlášť velké nebezpečí. 

- Na linku 158 Středočeského kraje oznámil 30. března po půl třetí ráno neznámý člověk, že je nakažený koronavirem a vědomě onemocnění roznáší přejezdy autem po celé České republice. „Policistům se ho podařilo za několik hodin vypátrat. Dopaden byl spící v dodávkovém voze na odpočívadle čerpací stanice v Berouně,“ uvedla policejní mluvčí Jana Šteinerová. Šestatřicetiletého muže z Prahy, který nakažen není, policisté obvinili z trestného činu šíření poplašné zprávy. Hrozí mu osm let vězení.

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%