Na chatu s Evou Hruškovou a Janem Přeučilem - v pátek 3.4. od 14.00 hodin
FOTO: Jan Polák, commons.wikimedia.org

Na chatu s Evou Hruškovou a Janem Přeučilem - v pátek 3.4. od 14.00 hodin

2. 4. 2020

Eva Hrušková a Jan Přeučil lprovozují společně již řadu let loutkové divadlo. A nejen to, společně i žijí, letos oslaví dvacáté výročí svatby. Na jejich umělecké aktivity, ale i na to, jak prožívají současné těžké období se můžete ptát v pátek od 14.00 hodin na našem chatu.

Eva Hrušková V 11 letech vyhrála konkurz do televizního pořadu Hledáme písničky pro děti. Vystudovala loutkoherectví a dramaturgii na DAMU. V roce 1969 natočila televizní pohádku Popelka, kde ztvárnila hlavní roli. Ta se po emigraci Jana Třísky nesměla vysílat. Poté hrála zejména v pohádkách a dabovala. S manželem Janem Přeučilem, za kterého se provdala v roce 2000,  provozuje Loutkové divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila, kde používá samostojné manekýny, které se pohybují jen horní částí těla. Hovoří anglicky, francouzsky, domluví se řecky, italsky, španělsky a rusky. Z předchozích třech manželství má tři syny.

Jan Přeučil je český filmový a divadelní herec a vysokoškolský pedagog specializující se zejména na výuku rétoriky. Po maturitě se přihlásil na DAMU a od roku 1956 tak studoval obor herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. V ročníku s ním studovaly např. Jana Hlaváčová a Milena Dvorská. K jeho profesorům patřili mj. Radovan Lukavský a František Salzer, kteří mu umožnili během studia statování v divadlech, včetně Národního divadla.

Stálé divadelní angažmá měl v Divadle Na zábradlí do roku 1993, kdy v letech 1982–1987 působil mj. také jako šéf činohry. Zde vstoupil do KSČ, což po roce 1989 pokládal za svou největší životní chybu. Od roku 1993 vystupoval také v muzikálech Hudebního divadla v Karlíně.

Ztvárnil přes 400 rolí v rozhlase, kde nalezlo široké využití jeho rétorické umění. Stovky rolí ztvárnil také v divadle, ve filmu, v televizi a v dabingu.

Od roku 1963 byl dvacet sedm let pedagogem na pražské DAMU, kde působil jako docent. K jeho studentům patřili mj. Ivana Chýlková, Karel Roden, Jitka Asterová, Pavel Vítek a Eva Holubová.

S využitím cs.wikipedia.org.

 

Eva Hrušková a Jan Přeučil budou hosty naší on-line besedy "Na chatu s..." v pátek 3. dubna od 14.00 hodin. Otázky oběma hercům můžete posílat už nyní na adresu chat@i60.cz.

 

Na chatu s...
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.