Fascinující Etna
foto: autorka

Fascinující Etna

3. 4. 2020

Uprostřed Středozemního moře leží největší italský ostrov Sicílie, místo s bohatou historii, nádherným mořem, jedinečnou kulturou, vynikajícím  jídlem, srdečnými lidmi a největším aktivním vulkánem v Evropě.

Je červen roku 2013, našich jedenáct dní na Sicílii, snová dovolená. Mohla bych vám vyprávět:o antickém městě Sirakusy, kde žil učenec Archimedes a  jehož věta „Neruš mé kruhy!“ navždy vstoupila do historie, nebo o magicky krásné Taormíně, o níž napsal  francouzský spisovatel Maupassant, že toto místo je obrazem, na kterém najdete vše, co bylo na Zemi stvořeno pro potěchu oka, ducha a fantazie. Taormíně, která byla založena Kartaginci v roce 396 před Kristem a pyšní se  řeckým  amfiteátrem z 3. stol. př. n.l, odkud je za příznivého počasí přímo z ruin divadla výhled na město a majestátnou sopku Etnu, my jsme ji viděli skoro celou, nebo o komickém postarším plavčíkovi, co na nás dojemně dohlížel, aby nás nepopálily medúzy, a i když jsme mu nerozumněli ani slovo, tak nás velmi bavil, nebo o jídle, které nám v pěti chodech ke kulatému stolu pro 8 lidí, nosili uctiví a nesmírně přátelští čišníci, a bylo tak skvělé, nebo o uzoučkých uličkách, kde seděly na zápraží ženy, povídaly si se sousedkou od naproti a mezi nimi prosvištěl každou chvíli motorkář, nebo o rozkvetlých keřích neskutečných barev na každém rohu. Bylo by toho ještě tolik…

Já bych ale chtěla přiblížit trochu slovem, ale hlavně obrazem, jeden den, a to výlet na Etnu, nejvyšší činnnou sopku a druhou nejmohutnější sopku Evropy, které Siciliané s láskou říkají Mongibello ( krásná hora nebo „hora hor"). Sopka byla v roce 2013 zapsána mezi přírodní památky světového dědictví UNESCO, a  také do seznamu 16 nejnebezpečnějších sopek světa, nachází se totiž v hustě zabydlené oblasti. Půda je tu velmi úrodná a díky tomu se tu lidem žije snadněji, mají na svazích ovocné sady, pěstují  vinnou révu. Ale nevím, jestli bych dokázala žít pod rozžhaveným kotlem, který na sebe umí pěkně upozornit a je tak nevyzpytatelný.

Etna je obrovitou horou o průměru asi 35 km a obvodu asi 210 km, uváděná výška 3329 m se vzhledem k aktivitě sopky neustále mění. Vrchol Etny v současnosti tvoří čtyři hlavní sopečné krátery. Na svazích je možno vidět mnoho malých aktivních čmoudíků i vyhaslé krátery, střídájí se tu zelenozelené stromy, keře červené, fialové, žluté, zelenohnědé trávníky, černá pole, která vypadají jako skládka škváry, i šedé plochy sopečného popela. Rostliny i byliny rostou ve shlucích a z dálky vytvářejí úžasné barevné obrazce, nemohla jsem odtrhnout oči.

Na fotkách si všimněte těch lidiček, vypadají jako mravenci. Dnes je Etna určitě opuštěná a smutná.

Pojďte se na tu "horu hor" podívat mýma očima, omluvte prosím množství fotek, nenadávejte mi, nešlo to jinak ...

 

S mnoha údaji mi pomohla wikipedie

  

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%