Neděle 5. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 5. dubna: Co by vám nemělo uniknout

5. 4. 2020

Vláda v nejbližších dnech nechystá razantní uvolnění stávajících opatření proti šíření koronaviru. „Musíme to ještě chvilku vydržet. Nesmíme nějak usnout na vavřínech a propadnout nějaké euforii, že už je to všechno za námi," řekl šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

- V České republice podlehlo nemoci COVID-19 již 62 lidí, uzdravilo se 78, nemocných je 4472.

- Stát by mohl vstoupit do klíčových podniků, pokud by se kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru dostaly do problémů. Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček to připustili v České televizi. Babiš v té souvislosti zmínil leteckou společnost Smartwings.

- Stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru, u klientů to s ohledem na jejich množství zatím není reálné.

V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Dalším zvažovaným opatřením podle náměstka je, aby personál bydlel v provizorních podmínkách přímo v zařízeních a nechodil mezi běžnou populaci.

- V pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v sobotu zemřely s nemocí covid-19 dvě ženy z domova pro seniory v Michli. Oběma bylo víc než 90 let. U obou byly bezprostřední příčinou úmrtí srdeční potíže. ČTK o úmrtích informovala mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Podle předchozích informací jde o pátého a šestého koronavirem nakaženého klienta michelského domova, který v posledních dnech zemřel.

- Nemoc COVID-19 se prokázala u dalších devíti klientů Domova pro seniory Iris v Ostravě. Nakaženi jsou nově i dva zaměstnanci. Všichni jsou bez příznaků. 

- U dvou klientů domova pro seniory v Lukově na Zlínsku potvrdily testy nákazu novým typem koronaviru. Nakažení budou od ostatních seniorů v zařízení izolováni v samostatných jednolůžkových pokojích. Nákaza se potvrdila také u kuchařky domova pro seniory v Nezdenicích na Uherskohradišťsku. 

- Výrobce experimentálního léku remdesivir si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v Česku. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Bulovce.

V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal.

- Inzertní portály i cestovní agentury, které nabízejí pronájem chat a chalup, hlásí za poslední týden zvýšený zájem o dovolenou. Jejich provozovatelé se shodují, že lidé začali hromadně plánovat léto v Česku. Podle nejnovějších dat od zprostředkovatelů ubytování to vypadá, že dovolenou letos většina lidí stráví na chatě, na chalupě, případně v karavanu nebo obytném autě.

- Zatímco lihovarníkovi Martinu Žufánkovi byla před nedávnem odepřena výroba alkoholové dezinfekce, kterou chtěl zdarma distribuovat potřebným, chopil se podnikatelské příležitosti někdo jiný. Teď už v Česku vyrábí a prodává dezinfekci firma Preol, která patří do svěřenského fondu premiéra Babiše. Více zde.

- Průzkum mezi více než 6000 lékaři z celého světa, který provedla lékařská sociální síť Sermo, prozradil, co považují odborníci za nejúčinnější nástroj v boji proti novému koronaviru. Ukázalo se, že většina spoléhá při léčbě na antimalarikum hydroxychlorochin. 

- Itálie hlásí nejméně mrtvých za poslední dva týdny. Za posledních 24 hodin v zemi na nemoc covid-19 zemřelo 681 lidí. Celkový počet obětí vzrostl na 15.362 a nakažených na 124.632.

- Spojené státy čekají nejtěžší týdny, během nichž přijde mnoho lidí o život. Prohlásil to dnes americký prezident Donald Trump. Zároveň zopakoval, že Spojené státy musí zrušit omezení zavedená ve snaze zabránit dalšímu šíření viru a znovu otevřít svou ekonomiku, jak jen to bude možné.

- „Nejen u nás, ale v celém departementu Ile-de-France (pařížská metropolitní oblast) panuje extrémní nedostatek lůžek pro resuscitaci pacientů v kritickém stavu a chybí všechno: štíty, roušky, testy, léky,“ řekl pro zpravodajský portál Cnews Philippe Juvin, šéf urgentního příjmu nemocnice George Pompidoua v Paříži. „Jejich výrobu jsme pro pár eurocentů přesunuli do Číny a teď nám zbyly oči pro pláč,“ dodal. Více zde.

kosmetika
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.