Neděle 5. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 5. dubna: Co by vám nemělo uniknout

5. 4. 2020

Vláda v nejbližších dnech nechystá razantní uvolnění stávajících opatření proti šíření koronaviru. „Musíme to ještě chvilku vydržet. Nesmíme nějak usnout na vavřínech a propadnout nějaké euforii, že už je to všechno za námi," řekl šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

- V České republice podlehlo nemoci COVID-19 již 62 lidí, uzdravilo se 78, nemocných je 4472.

- Stát by mohl vstoupit do klíčových podniků, pokud by se kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru dostaly do problémů. Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček to připustili v České televizi. Babiš v té souvislosti zmínil leteckou společnost Smartwings.

- Stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru, u klientů to s ohledem na jejich množství zatím není reálné.

V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Dalším zvažovaným opatřením podle náměstka je, aby personál bydlel v provizorních podmínkách přímo v zařízeních a nechodil mezi běžnou populaci.

- V pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v sobotu zemřely s nemocí covid-19 dvě ženy z domova pro seniory v Michli. Oběma bylo víc než 90 let. U obou byly bezprostřední příčinou úmrtí srdeční potíže. ČTK o úmrtích informovala mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Podle předchozích informací jde o pátého a šestého koronavirem nakaženého klienta michelského domova, který v posledních dnech zemřel.

- Nemoc COVID-19 se prokázala u dalších devíti klientů Domova pro seniory Iris v Ostravě. Nakaženi jsou nově i dva zaměstnanci. Všichni jsou bez příznaků. 

- U dvou klientů domova pro seniory v Lukově na Zlínsku potvrdily testy nákazu novým typem koronaviru. Nakažení budou od ostatních seniorů v zařízení izolováni v samostatných jednolůžkových pokojích. Nákaza se potvrdila také u kuchařky domova pro seniory v Nezdenicích na Uherskohradišťsku. 

- Výrobce experimentálního léku remdesivir si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v Česku. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Bulovce.

V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal.

- Inzertní portály i cestovní agentury, které nabízejí pronájem chat a chalup, hlásí za poslední týden zvýšený zájem o dovolenou. Jejich provozovatelé se shodují, že lidé začali hromadně plánovat léto v Česku. Podle nejnovějších dat od zprostředkovatelů ubytování to vypadá, že dovolenou letos většina lidí stráví na chatě, na chalupě, případně v karavanu nebo obytném autě.

- Zatímco lihovarníkovi Martinu Žufánkovi byla před nedávnem odepřena výroba alkoholové dezinfekce, kterou chtěl zdarma distribuovat potřebným, chopil se podnikatelské příležitosti někdo jiný. Teď už v Česku vyrábí a prodává dezinfekci firma Preol, která patří do svěřenského fondu premiéra Babiše. Více zde.

- Průzkum mezi více než 6000 lékaři z celého světa, který provedla lékařská sociální síť Sermo, prozradil, co považují odborníci za nejúčinnější nástroj v boji proti novému koronaviru. Ukázalo se, že většina spoléhá při léčbě na antimalarikum hydroxychlorochin. 

- Itálie hlásí nejméně mrtvých za poslední dva týdny. Za posledních 24 hodin v zemi na nemoc covid-19 zemřelo 681 lidí. Celkový počet obětí vzrostl na 15.362 a nakažených na 124.632.

- Spojené státy čekají nejtěžší týdny, během nichž přijde mnoho lidí o život. Prohlásil to dnes americký prezident Donald Trump. Zároveň zopakoval, že Spojené státy musí zrušit omezení zavedená ve snaze zabránit dalšímu šíření viru a znovu otevřít svou ekonomiku, jak jen to bude možné.

- „Nejen u nás, ale v celém departementu Ile-de-France (pařížská metropolitní oblast) panuje extrémní nedostatek lůžek pro resuscitaci pacientů v kritickém stavu a chybí všechno: štíty, roušky, testy, léky,“ řekl pro zpravodajský portál Cnews Philippe Juvin, šéf urgentního příjmu nemocnice George Pompidoua v Paříži. „Jejich výrobu jsme pro pár eurocentů přesunuli do Číny a teď nám zbyly oči pro pláč,“ dodal. Více zde.

kosmetika
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%