Úterý 7. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 7. dubna: Co by vám nemělo uniknout

7. 4. 2020

Vláda uvolňuje některá svá opatření, kterými se snažila zabánit šíření koronaviru. Individuální sporty jako kolo, běh či tenis bude je nyní možné provozovat  bez roušek a otevírají se i některé služby a obchody - například kompostárny či od čtvrtka hobbymarkety, stavebniny či prodejny a servisy jízdních kol.

- Lidé si budou moci jít od čtvrtka nakoupit do hobbymarketů a do prodejen jízdních kol. Všechny otevřené prodejny budou muset od čtvrtka zajistit, aby u jejich vchodů byla dezinfekce a rukavice, jimiž si lidé budou moci chránit ruce.

- Plošné promořování populace neznamená podle náměstka Romana Prymuly paralýzu země, ani anglický model. Jde podle něj pouze o systematické nastavení především ochrany seniorů a onkologických pacientů a následně postupné uvolňování plošných opatření, tak aby se lidé mohli vrátit k běžným činnostem. Vše bude ale stále za přísných hygienických opatření.

- České cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s odjezdem do 31. srpna. Budou vydávat poukazy, schválila vláda. Poukaz budou moci odmítnout senioři, handicapovaní, nezaměstnaní.V případě, že lidé poukaz do 31. srpna nevyčerpají, bude muset cestovní kancelář peníze zákazníkovi vrátit. „Lidé, kteří mají zájezd zaplacený, o nic nepřijdou. Mohou být tak uspokojeni poukazem. Pokud ho nevyužijí, budou jim vráceny peníze. Ale tedy až po 31. srpnu,” upřesnil ministr průmyslu a obchodu Havlíček s tím, že opatření má zabránit krachu cestovních kanceláří.

- Na Velikonoce vláda nechystá přísnější opatření než jsou dosud. „Platí omezení, tak jak jsou nastavena. Lidé nemají nikam jezdit, platí zákaz pohybu ve více než dvou osobách,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že lidé by měli zůstat doma. „Určitě se nebudou konat bohoslužby, určitě nebudou chodit koledníci,“ dodal Vojtěch. Po Velikonocích chce Ministerstvo zdravotnictví představit plán postupného uvolňování přijatých opatření kvůli koronaviru. 

- Lékárny v Česku postupně doplňují léky s obsahem paracetamolu, kterých byl nedostatek. Poptávka klesá, uvedly. Zentiva ve středu začne vyrábět lék Paraceta. 

- Policie prověřuje plzeňského hejtmana Josefa Bernarda z ČSSD a další lidi z kraje, zda se nedopustili trestného činu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti. Dostala několik oznámení, že Bernard se pohyboval mezi lidmi, ač měl být v karanténě. Podle ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše hejtman žádný zákon neporušil. Bernard za tím vidí politický boj proti sobě. 

 - Britský premiér Boris Johnson byl převezen do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Podle listu The Times dostal ihned kyslíkovou léčbu. Ta se používá mimo jiné u pacientů plicními chorobami.

- Nejhůře zasaženou zemí na světě zůstávají Spojené státy. Evidují již přes 337 000 lidí s koronavirem. Americký prezident Donald Trump přesto vyjádřil naději, že Spojené státy „začínají vidět světlo na konci tunelu“. „Myslím, že všichni víme, že musíme dosáhnout určitého bodu - a ten bod bude z hlediska úmrtí děsivý - ale bude to také bod, v němž se věci začnou měnit,“ řekl Trump
 
- „Situace na východě Francie se zlepšuje, kapacity zdravotní péče jsou opět dostačující. Šestice pacientů nakonec zůstane ve Francii a nebudou převáženi do České republiky, tak jak to bylo původně plánované,“ vysvětlil pro Radiožurnál francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague.
 
- Zatímco letecké organizace stále naléhavěji volají po vládní pomoci a dotacích na záchranu odvětví, skupina britských odborníků přemýšlí, jak uzemněné flotily letadel v současné situaci využít. Letouny chtějí použít jako náhradní nemocnice a vytvořit z nich oddělení jednotek intenzivní péče. Více zde.
 
- Skupina hospodářsky nejvyspělejších zemí světa G7 utrpěla kvůli nedostatku čínské otevřenosti na začátku šíření nového koronaviru celkové škody ve výši 3,2 bilionu liber (přes sto bilionů Kč). K takovému závěru došla připravovaná studie britského think tanku Henry Jackson Society, na níž upozornil web listu Daily Mail. Studie poukazuje na to, že Peking přímo porušil některé závazky smluv o mezinárodní zdravotnické spolupráci, a přidává výčet možností, jak čínskou vládu pohnat k zodpovědnosti. Více info zde.
 
- Slovensko má první dva případy úmrtí v souvislosti s koronavirem, řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Jednou z obětí je muž, jenž zemřel minulý týden. V neděli přibylo v zemi pod Tatrami 49 infikovaných, celkový počet nakažených tak přesáhl hranici 500 pacientů.
 
- V Česku je celkem 4828 evidovaných lidí s nemocí COVI-19, celkem 121 lidí se z nemoci uzdravilo, 80 na nakažení koronavirem zemřelo.

 

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.