Domácí wellness v době karantény
Foto: www.pixabay.com

Domácí wellness v době karantény

14. 4. 2020

Většinu času dnes trávíme doma. Máme tak dost prostoru věnovat se i činnostem, na které v normálním koloběhu života nemáme čas. Jednou z nich mohou být i praxí vyzkoušené lázeňské procedury a cvičení, které nám zajistí potřebné odreagování.

Začít můžeme u koupelí, například s vonnou esencí nebo těch ovesných. "I v lázních často využíváme koupele ve vodě, do nichž přidáváme různé účinné přísady. A právě ty si můžeme připravit v pohodlí domova – pro uvolnění dýchacích cest či proti rýmám přidejte smrkovou esenci, při atopickém ekzému zase sůl z Mrtvého moře. Na kůži také skvěle působí oves, přičemž je možné si pořídit buď již předpřipravenou ovesnou koupel, je k dostání v lékárnách či drogeriích, poslouží také klasické ovesné vločky," uvádí primářka Jana Rydlová z Lázní Luhačovice.
Jako příměs do domácích koupelí lze zvolit i další esence i bylinky. Například
 květinovou směs růže, levandule a esence jasmínu nebo směs uklidňující meduňky, povzbuzující citronové trávy a březové esence. Lepší imunitu nejen pro děti zajistí kombinace heřmánku a měsíčku.
Voda by měla mít teplotu 36 až 38 stupňů Celsia a doporučená doba koupele je patnáct minut. "Stejně dlouhá doba by poté měla být vyhrazena na odpočinek v zábalu ze suchého čistého prostěradla, a třeba ještě deky, protože i zklidnění je důležitou součástí účinků této procedury,“ vysvětluje Jindřich Maršík, hlavní lékař Léčebných lázní Jáchymov. Po koupeli může následovat ještě také jemná relaxační masáž.

Inhalace – dobrá prevence i fungující léčba
Nejen astmatici, alergici či lidé s jinými plicními obtížemi využívají inhalační techniky pro zlepšení problémů s dýcháním. I zdravý člověk si jimi může posílit dýchací ústrojí v rámci prevence.

"Pro inhalace využívají lidé domácí inhalační přístroje. Dobře poslouží minerální voda Vincentka o teplotě 37 stupňů Celsia, která z inhalátorů vychází jako mléčná pára. Má mukolytický účinek – tedy rozpouští hleny, díky nimž usnadňuje odkašlávání, má  také protizánětlivý účinek, napomáhání zvlhčení sliznic. Výhodou navíc je, že Vincentka je běžně dostupná i v lékárnách či standardních obchodech,“ uvádí primářka Jana Rydlová z Lázní Luhačovice. Pro běžné uvolnění dutin zase lze použít i všeobecně známé napařování, tedy inhalaci pod dekou či ručníkem z nádoby s minerální vodou připravenou dle stejného návodu, a s přidanými silicemi například v podobě eukalyptu.

S konvičkou proti ucpanému nosu
Existuje i inhalace, pro ty, kteří trpí některým z dýchacích onemocnění. Začíná vypláchnutím nosu a dezinfekcí ústní dutiny vykloktáním solných roztoků, například Vincentkou.

Může ovšem i tento postup pomoci zdravým jedincům v rámci prevence? „Pravidelné prolévání nosu například Vincentkou, označované jako konvičkování, působí preventivně tím, že pomáhá otužovat nosní sliznici, která je tak odolnější vůči infekcím. Pomáhá ale také třeba při obtížích s ucpaným nosem následkem rýmy, ať už senné, chronické nebo v rámci nachlazení, nebo při zánětu dutin,“ popisuje přínosy primářka Rydlová z Lázní Luhačovice.

 

Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%