O xenofobii s úsměvem VII: Francouzi

O xenofobii s úsměvem VII: Francouzi

10. 4. 2020

Nacionalizmus a identita

Předem varováni

Francouzi se starají především o to, co je pro ně v životě skutečně důležité – a sice být Francouzi. Touží, aby vše, co dělají, dělali ve velkém stylu, což je přednější než to, co vlastně dělají. Jsou přesvědčeni o své kolektivní i individuální převaze nad všemi ostatními na světě. Kouzlo jejich osobnosti spočívá v tom, že námi ostatními nepohrdají, jen nás litují, že nejsme Francouzi.

Francouzi tíhnou k věcem, které jsou energické, živé, pohyblivé, neodolatelné. Pod svým elegantním a uhlazeným vzezřením však ukrývají atavistické a primitivní impulzy. Kde by se většina jiných národů styděla nebo pohoršovala koncepcí spoře oděné Mariany (symbol republiky), kterak skáče přes barikády, mušketu v ruce, tam jsou Francouzi pohnuti k slzám pravého patriotizmu. Kohout může docela dobře být jejich národním symbolem – barevný, hlučný ptačí sameček, který zapudí všechny soupeře a nesnáší žádná vejce…

Jsou extrovertní, sebejistí a jako stvoření pro speciální příležitosti – bankety, svatby, festivaly, slavnostní hostiny.

Jak vidí sami sebe

Francouzi se vidí jako jediný, vskutku civilizovaný národ na světě. … Ve všem, co je důležité, se pokládají za experty. A na tom, v čem snad experty nejsou, nezáleží. … V tom, co ostatní pokládají za porážku, vidí oni slávu. Jelikož vyhráli téměř každou válku, do které se dostali, domnívají se, že závěrečná bitva musí vyústit ve francouzské vítězství. Proto ti Francouzi, kteří navštíví Anglii a cestují přes londýnské nádraží Waterloo, žasnou, proč Britové tuto stanici nazvali jménem bitvy, kterou prohráli.

Jak vidí ostatní

Aby svému pocitu nadřazenosti dodali váhu, jsou s sobě vlastní velkorysostí připraveni uznat, že i jiné národy mají na existenci právo. Avšak neočekávejte, že ve všem, co budou činit, se budou chovat „politicky korektně“. Dokáží být rasisty, šovinisty a xenofoby, ale vždy s velkou dávkou šarmu. …

Angličany pokládají za malomyslné, nekulturní, mírně groteskní, špatně oblékané; za národ, který tráví většinu času zahradničením, hraním kriketu a popíjením hustého, sladkého, teplého piva v hospodách. Přes to vše se o ně zajímají. … Ne, že by Francouzi neměli Němce rádi, to ne, ale nemusí je. Jsou vcelku ochotni uznat jejich průmyslovou převahu, ale německou kulturu pokládají ve srovnání se svou vlastní za podřadnou. Nejde o žádnou diskriminaci. Z jejich pohledu je totiž podřadná každá cizí kultura. … mají Francouzi s Němci mnoho společného: smysl pro formálnost, rezervovanost, koncept rasové čistoty, víru v historický osud.

Jak by si přáli, aby je viděli ostatní

Jelikož Francouzi jsou zcela naplněni sebeláskou, vůbec je nezajímá, co si o nich ostatní myslí.

Charakter

Snem každého Francouze je být Cyranem de Bergerac – tím chvástavým, naparujícím se hrdinou ze hry Edmunda Rostanda. … Co je především na Cyranovi drahého všem Francouzům, je jeho švih a elegance, které si uchoval až do konce. Neskrývaným přáním každého Francouze je být Gérardem Depardieu.

Snobství

Francouzi jsou největší snobové na světě. … na svých skutečných i smyšlených hrdinech milují, když za sebou mají zkaženou, chudinskou nebo zločinnou minulost. … milují pocit rychlého života, energického a stylového. … Ve všem, co Francouzi dělají, se neustále pohybují sem a tam, od báječného k absurdnímu.

Padesát devět milionů filozofů

Francouzi se … zabývají ochranou a prosazováním evropské kultury, čímž mají na mysli de Maupassanta, Degase, Debussyho – což, pokud jde o ně – považují za jedinou kulturu, která stojí zato. Oni uznávají kulturu jiných národů pouze jako doplněk své vlastní. Je to vášeň pro intelektuální záležitosti, která z nich dělá přirozené filozofy. Zbožňují ideje a jejich tvůrce.

 

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována. Autoři jsou Angličan a Francouz.

Literatura: Yapp, N., Syrett, M.: Xenofobní průvodce. Francouzi. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009. Foto: z publikace, s. 6, upraveno.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%