Sobota 11. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 11. dubna: Co by vám nemělo uniknout

11. 4. 2020

Nemoc COVID-19 si po celém světě vyžádala již přes 100 000 obětí. Koronavirem se nakazilo přes 1,6 milionu osob. V Česku je 5735 nemocných, 370 lidí se uzdravilo a 123 osob nemoci podlehlo.

- Velikonocemi opatření neskončí. „Iluze, že tady bude systém, který nás zbaví veškerých problémů a budeme moci žít úplně přesně jako předtím, a pak to někdo za nás vyřeší, to určitě ne. Budeme muset elementární opatření dodržovat poměrně dlouhou dobu,“ řekl ve speciálním vysílání Českého rozhlasu Plus epidemiolog Roman Prymula.

- V případě nového typu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, odborníci stále nemají dostatek informací o jeho biologickém chování. Svědčí o tom stále nové a detailnější studie, jež například přinesly nové informace o tvorbě protilátek u lidí, kteří nemoc prodělali, řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch. „Jedna z posledních studií například ukázala, že nejvyšší protilátky mají starší jedinci, kteří prodělají těžší formu této infekce. Naopak celá řada mladých lidí a dětí může nemoc prodělat s minimálními, nebo dokonce žádnými protilátkami," řekl.

- Ministerstvo vnitra na svých stránkách informovalo, že Rakousko zpřísňuje svá karanténní opatření. Hranice mohou být nyní překročeny pouze na hranicích přechodech, jejichž počet bude nadto v příštím týdnu snížen. Zároveň s platností od 14. dubna 2020 bude vstup z České republiky do Rakouska umožněn pouze osobám disponujícím potvrzením o bezinfekčnosti ne starším než 4 dny.

- Belgická vláda odmítla celkem tři miliony respirátorů, které se jí minulý týden podařilo získat od čínského dodavatele. Podle provedených testů totiž nesplňují požadované standardy kvality na typ FFP2. „Neexistovaly průkazné zkušební certifikáty. Jsou nepřijatelné, neposkytují dostatečnou ochranu,“ uvedl belgický ministr Philippe De Backer.

- Americká společnost Inovio Pharmaceuticals zahájila v pondělí testy své vakcíny na lidech. Jde o první fázi zkoušek na 40 jedincích, kdy se zjišťuje, zda nemá látka vedlejší účinky. Předběžné závěry z testů se čekají v létě. 

- Vědci z univerzity v britském Newcastle pod vedením Colina Selfa, šéfa společnosti Selective Antibodies Ltd., vyvinuli podle listu The Sunday Telegraph jednoduchý test, který umožňuje odhalit virovou nákazu ještě předtím, než se objeví příznaky infekce koronavirem. 

- Okolí pražského Hlavního nádraží prohledávali v pátek odpoledne desítky policistů se samopaly. Podle policie muž na místě vyhrožoval bombou a také tvrdil, že je nakažen koronavirem.

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%