Úterý 14. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 14. dubna: Co by vám nemělo uniknout

14. 4. 2020

Které obchody otevřou a jaké služby bude možné znovu provozovat? O tom dnes bude rozhodovat vláda. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka budou jednotlivé obchody a služby uvolňovány postupně ve třech vlnách.


Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/koronavirus-obchody-otevreni-opatreni-20200412.html

- "Vláda v úterý po svém zasedání přednese scénáře uvolňování. Počítá se s třemi vlnami, pokud tam nebudou nějaké komplikované, toxické segmenty. Jde o maloobchodní prodeje a služby," uvedl Havlíček. Mezi jednotlivými vlnami by podle Havlíčka mohly být týdenní či desetidenní odstupy.

- Děti se do školy do konce června nejspíš nepodívají. Naznačují to vyjádření hlavní hygieničky Jarmily Rážové i náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Oba dva to považují za velké riziko. O otevření škol bude na základě doporučení epidemiologů rozhodovat vláda.

- V České republice je 6101 potvrzených případů onemocnění COVID-19. Celkem 642 lidí se z nemoci uzdravilo, 161 onemocnění podlehlo.

- Podle trvalého bydliště pacienta zůstává nadále nejvíce lidí s nemocí covid-19 v Praze, a to 1435, tedy zhruba čtvrtina ze všech případů v zemi. Následuje Středočeský kraj se 721 případy a Moravskoslezský kraj s 674 případy. Nejméně nakažených je v Jihočeském kraji, podle aktuálních údajů 153. Praha má také největší podíl výskytu lidí s covid-19 v přepočtu na obyvatele. Na každých 100 000 obyvatel hlavního města připadá zhruba 105 případů. Naopak na jihu Čech to je 24 případů na 100 000 obyvatel.

- Hygienici na jihu Moravy poprvé vytvořili u člověka s covid-19 takzvanou vzpomínkovou mapu. Jde o součást chytré karantény, která se má naplno začít rozšiřovat po Velikonocích.

- Bezmála šestkrát nižší úmrtnost na koronavirus mají země, které prováděly plošné očkování proti tuberkulóze vakcínou Bacillus Calmette-Guérin (BCG). Vyplývá to podle serveru Mail Online z výzkumu vědců z Univerzity Johnse Hopkinse. Vakcína BCG podle vědců posiluje kolektivní imunitu populace. Úmrtnost na covid-19 je v proočkovaných zemích přesně 5,8krát nižší než tam, kde se „nekalmetizovalo“, tedy třeba v Itálii či Španělsku.

- K Francouzům promluvil prezident Emmanuel Macron, oznámil prodloužení karanténních opatření do 11. května. Přiznal, že země nebyla na pandemii připravena.

- V jihosrbském městě Niš byl zatčen ředitel domova pro seniory, kde se koronavirem nakazilo 139 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tamní ministerstvo vnitra. Muž byl obviněn ze závažného zločinu proti veřejnému zdraví a z šíření nemoci.

- Tisíce Španělů začaly po dvou týdnech opět chodit do práce. Přestalo platit opatření, jímž vláda kvůli koronaviru zastavila všechny provozy nenutné pro chod země. Španělsko je druhou nejhůře zasaženou zemí na světě po USA, dosud bylo potvrzených 166 019 nakažených a téměř 17 tisíc mrtvých.

- Čína zavedla omezení týkající se zveřejňování jakéhokoli akademického výzkumu o původu pandemie způsobené koronavirem. Akademické publikace o nemoci covid-19 musejí nově schvalovat centrální čínské orgány. Vyplývá to z vládního nařízení a z poznámek, které na internetu zveřejnily čínské univerzity, uvedl server americké televize CNN.

- Na začátku byl nápad zkusit zajistit roušky pro jeden domov pro seniory. Nakonec z toho bylo 20 tisíc roušek a tisícovky dalších ochranných pomůcek zdarma pro desítky zařízení v Praze a jejím okolí. Projektu Roušky seniorům novinářky Judity Matyášové se to díky obrovskému nasazení party dobrovolníků podařilo během zhruba tří týdnů.

 
koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.