Čtvrtek 16. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 16. dubna: Co by vám nemělo uniknout

16. 4. 2020

V Česku je 6 303 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci covid-19 se uzdravilo 831 pacientů, onemocnění podlehlo 166 lidí.

- Pokud se nestane něco zcela nečekaného, v České republice by mělo do konce dubna přibývat případů koronaviru zhruba stejným tempem jako dosud. Na konci měsíce by tak v zemi mělo být celkem (včetně tedy už vyléčených) zhruba devět až jedenáct tisíc lidí, u kterých byla nákaza prokázána. Předpovídá to poslední aktualizace modelu, který připravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

- Do systému chytré karantény se už zapojily kromě Jihomoravského taky Středočeský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Potvrdil to zmocněnec vlády pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Hlavní město Praha zatím zapojeno není, přestože se k jižní Moravě mělo podle dřívějších vyjádření vedení projektu připojit po Velikonocích. 

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chválí svůj tým, který nakupuje ochranný materiál. Některé obchody však budí pochybnosti. Seznam Zprávy sledují dodávky od firmy LA Factory z Lanškrouna. Více zde.

- Národní památkový ústav (NPÚ) otevře všech sto svých hradů, zámků a dalších objektů 8. června. ČTK to řekla mluvčí ústavu Jana Hartmanová. Hlavní sezona měla původně začít 1. dubna, zbrzdila ji ale vládní opatření proti šíření koronaviru. K 8. červnu připravuje NPÚ také spuštění testovacího režimu online prodeje vstupenek ve všech objektech ve své správě. Správce státních památek odhaduje ztrátu způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru do konce května na 150 milionů korun. NPÚ má přibližně miliardovou roční státní dotaci, z velké části je ale díky vysoké návštěvnosti a oblibě pronajímání svých objektů soběstačný. Loni byly výnosy NPÚ 620 milionů korun.

- Lidé přispěli na chov zvířat v pražské zoologické zahradě během šesti dní více než 716 000 korunami. Dnes to uvedla tisková referentka zoo Petra Sivová. Kampaň na podporu adopcí a sponzoringu zvířat byla vyhlášena 9. dubna. K nim zoo vyzvala mimo jiné proto, aby kompenzovala finanční ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného či prodeje suvenýrů.  

- Za posledních 24 hodin zemřelo v Itálii 578 lidí nakažených koronavirem, což je méně než v úterý, kdy země evidovala 602 nových obětí. V porovnání s úterým klesl i počet nově nakažených, virus testy nově potvrdily u 2 667 lidí. O den dříve to bylo 2 972. Celková bilance obětí činí 21 645, nakažených je 165 155, informovala s odvoláním na italskou civilní ochranu agentura Reuters.

- Počet obětí koronaviru v USA dnes překonal hranici 30 000, informovala agentura Reuters. V úterý Spojené státy oznámily, že onemocnění covid-19 podlehlo 2 364 lidí, což byl dosud nejvyšší denní nárůst zemřelých. Nejvíce mrtvých předtím připadlo na 10. dubna, kdy si koronavirus v USA vyžádal životy 2 069 lidí.

- Ve francouzských nemocnicích a pečovatelských domech zemřelo na covid-19 už 17 167 lidí. Počet obětí od úterý vzrostl o 1 438. Nakažených je 106 tisíc.

- S kritikou Světové zdravotnické organizace by se mělo počkat, až se podaří zvládnout koronavirus, řekl zvláštní zmocněnec WHO pro covid-19 Nabarro. Reagoval tak na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně pozastavit americké příspěvky této organizaci, protože podle něj nezasáhla proti koronaviru včas.

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%