Pátek 17. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 17. dubna: Co by vám nemělo uniknout

17. 4. 2020

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy.

- Na odložení platby za objednané zájezdy by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Vládní návrh zákona, který s tím počítá, dnes schválil Senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident.

- V Česku je 6 499 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci covid-19 se uzdravilo 1074 pacientů, onemocnění podlehlo 173 lidí.

- Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček se obul do náměstka zdravotnictví Romana Prymuly v souvislosti s odlišnými výroky o cestování do zahraničí. Lidé si z nás dělají legraci, dodal Hamáček na Twitteru. „Chci nejprve tvrdá data od expertů, pak můžeme veřejnosti dát jasnou zprávu. Není však možné jednou mluvit o ČR zamčené na dva roky a za chvíli o možnosti jet v srpnu do Chorvatska. To moc odborně nezní, proto si z nás někdy lidé dělají legraci,” uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

- Má člověk, který prodělal onemocnění covid-19 imunitu, nebo může infekci způsobenou novým koronavirem chytit v krátké době znovu? To je otázka, která v současné době nedá spát vědcům. Podle lékařů na ni budeme s určitostí znát odpověď až v budoucnu. Více zde.

- Časový plán otevírání obchodů kritizuje řada lidí a ozývají se dokonce hlasy, že jde o faktickou likvidaci určitých odvětví. Podle epidemiologů jde ale o největší uvolnění, které je za současné situace možné učinit. Výraznou podmínkou pro dodržení časového harmonogramu je ale dodržování elementárních opatření občany, uvedl v rozhovoru pro Právo Rastislav Maďar. Více zde.

- Lidé i firmy asi budou moci v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo na šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení, o které by museli požádat, by si mohli vybrat. Moratorium zavádí vládní návrh zákona o některých opatřeních při splácení úvěrů, který dnes ve zrychleném režimu schválil Senát. Nyní normu dostane k podpisu prezident.

- Emeritní biskup Karel Herbst se vyléčil z nemoci covid-19, měl negativní testy. Byl převezen zpět z Nemocnice na Homolce do střešovické nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný, není však moc dobrý, uvedla dnes na webu Česká biskupská konference. Šestasedmdesátiletý Herbst je při vědomí a nyní ho čeká zřejmě dlouhá rekonvalescence.

- Množství zemřelých s koronavirem v USA překročilo 31 tisíc, v zemi se už nakazilo téměř 640 tisíc lidí. Oznámila to agentura Reuters.

- Evropská unie by měla urychleně přijít s robustním plánem na obnovu ekonomik stižených koronavirovou krizí. Shodli se na tom dnes poslanci Evropského parlamentu na úvod mimořádné plenární schůze, během níž budou schvalovat balíček návrhů Evropské komise určený na okamžitou pomoc zdravotnictví, zasaženým firmám či zranitelným lidem.  

- V britských nemocnicích zemřelo za 24 hodin dalších 861 lidí nakažených koronavirem. Dnešní počet obětí covid-19 je v tomto týdnu zatím nejvyšší. Celkem si v Británii onemocnění vyžádalo již 13 729 životů.

- V Itálii dnes zemřelo dalších 525 lidí s nemocí covid-19, méně než ve středu. Nákaza se nově potvrdila u 3786 lidí.

- Ve Španělsku zemřelo za den 551 lidí s covid-19, počet nakažených vzrostl o 5 183 na 182 816. Obětí je už 19 130. 

- Snoubenci, kteří se rozhodnout uspořádat od 20. dubna svatbu, nemusí mít během obřadu roušku. Sdělilo to ministerstvo vnitra. Svatby se od příštího týdne mohou konat jen za účasti maximálně deseti lidí. Do toho se započítává i oddávající a matrikář, upřesnil resort.

koronavirus
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%