Senioři hrají videohry stejně často jako děti, uvádí americká studie
FOTO: pixabay.com

Senioři hrají videohry stejně často jako děti, uvádí americká studie

17. 4. 2020

Hledání rozdílů na obrázcích, oblékání princezen nebo pexeso. To jsou jen některé z her pro nejmenší, které jim jejich rodiče mohou stáhnout do počítače nebo chytrého telefonu. Pro většinu českých dětí se tak staly počítačové a mobilní hry nepostradatelnou součástí života. Pozadu ale mnohdy nezůstávají ani ti nejstarší, kteří si jimi krátí volný čas.

Podle průzkumu americké neziskové organizace AARP 44 procent Američanů mezi 60 a 69 lety hrálo za uplynulý měsíc alespoň jednu videohru. Aktivními hráči je pak také 39 procent lidí starších 70 let, přičemž 77 procent taktových hráčů se k tomu vrací několikrát týdně. "Senioři jsou hraví, rádi se do podobných aktivit zapojí. Mnohdy ale moderní hry neznají, je proto potřeba jim je ukázat. Pro starší lidi je důležité, aby jim ti mladší vytvářeli příležitosti k zábavě i dalšímu vzdělávání," uvedla Zdeňka Dubová, ředitelka sdružení Mezigenerace, které se soustředí na zkvalitňování života seniorů.
Nejrůznější videohry přitom podle vědců nemusejí být pro důchodce pouze zábavou. Mnohé studie dokazují, že starším lidem pomáhají s udržením mentálního zdraví. "Hraní her je skutečně velmi komplexní sada úkolů, kterou musí mozek splnit. Kdykoli je ve výukovém módu, mezi neurony se vytvářejí nové synapse," popsal newyorkský lékař Ezriel Kornel. Podle posledních průzkumů mohou videohry dokonce mírnit průběh demence.
Podle Jasona Allaira ze Severokarolínské státní univerzity mají hry pozitivní účinky především na psychologické funkce. Studie, kterou Allaire vedl, navíc zjistila, že senioři hrající počítačové hry se emočně cítí lépe než důchodci, kteří hry nevyhledávají. Podle průzkumu od AARP dokonce 72 procent hráčů starších 70 let hraje videohry proto, aby si udrželi mentální kondici.
Zdaleka nejoblíbenější jsou mezi seniory jednoduché logické hry. "Každý večer hraju na mobilu Candy Crush. Tam je potřeba spojovat bonbóny stejné barvy. Někdy mi docela trvá, než se mi podaří pokročit na další úroveň obtížnosti, ale jsem ráda, že se pořád posouvat dokážu," popsala svoji oblíbenou hru například dvaasedmdesátiletá Marie Horáková.
Výhodou jednoduchých logických her, kterým se mohou starší lidé věnovat na chytrém telefonu, tabletu i počítači, je jejich technická nenáročnost. "Podobné hry nevyžadují žádné speciální vybavení. Jsou většinou online, ale nekladou velké nároky na připojení k internetu, stačí klasická rychlost, kterou má většina lidí doma," popsal marketingový ředitel poskytovatele internetu netbox Lukáš Pazourek.
To jsou podle herního influencera Petra Jiráka, který vystupuje pod přezdívkou Xnapy, důvody, proč jsou gamesy, kterým se říká „hyper casual“ u starší generace tak oblíbené. "Jde o aplikace, které jedou především na mobilu a tabletu. Často jsou to deskové hry předělané do digitálního prostředí nebo hry s naprosto jednoduchou fundamentální myšlenkou a minimální náročností na uživatelskou schopnost ovládat rozhraní. Nejznámější hyper casual hry jsou například Candy Crush, Tetris, Angry birds a podobné. Populární pro starší komunitu jsou především logické hyper casual hry, kvízy, sudoku, puzzle a podobně," vyjmenoval Petr Jirák.
Videohry jsou mezi seniory oblíbené také pro svůj sociální aspekt. Mnoho starších lidí díky nim navazuje alespoň online kontakty se svými vrstevníky. Zmírňuje se tak pocit osamělosti, který důchodce často sužuje. V některých domovech pro seniory se lidé pravidelně scházejí, aby hry hráli společně. Ve Spojených státech amerických pak dokonce vznikla národní liga, ve které senioři soutěží v hraní bowlingu na herní konzoli Wii. Liga sdružuje téměř 1400 lidí a 280 týmů.

 

 

Lenka Zemanová

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.