Sobota 18. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 18. dubna: Co by vám nemělo uniknout

18. 4. 2020

Blýská se na lepší časy? V České republice jsou v posledních dnech počty uzdravených lidí vyšší než počty nově nakažených lidí nemocí covid-19.

-Nově potvrzených přpadů onemocnění covid-19 je 6606, počet uzdravených pacientů stoupl na 1227. Nemoci dosud podlehlo 181 lidí.

- V České republice se ke 13. dubnu nakazilo koronavirem celkem 584 zdravotníků. Z celkového počtu zhruba 6600 nakažených je to téměř deset procent. Zdravotnický personál je tak nejpostiženější profesní skupinou v zemi. Informovala o tom ve své zprávě Česká lékařská komora (ČLK)

- Tuzemští provozovatelé ubytovacích zařízení se připravují na znovuotevření po vládních restrikcích. Někteří už na léto evidují růst rezervací, rychle se plní termíny především chalupám, malým penzionům a apartmánům. 

- Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jsou lázně součástí zdravotnických zařízení, řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. „Lázně jsou pro nás záložní lůžkovou kapacitou,“ řekl ministr Vojtěch. Vláda čeká do konce dubna na vývoj nákazy covid-19, a pokud nenastane velký rozmach nemocných, ministerstvo zdravotnictví očekává jejích opětovné otevření.

- Ministerstvo práce připravuje mimořádné dotace pro sociální služby. Poskytovatelům péče o seniory a další potřebné by měly pokrýt zvýšené náklady na opatření kvůli koronavirové nákaze. Kabinet by podporu mohl schvalovat příští týden. Novinářům to řekla ministryně práce Jana Maláčová.

- Náměstek Prymula se obává, že vycestování o letních prázdninách do zahraničí bude letos složité. „Dovedu si představit, že bude možnost vycestovat do zemí, ve kterých bude stejné riziko nákazy jako u nás,“ řekl Prymula. Podle slov Prymuly je možné, že bude muset být testování na nákazu covid-19 před a po pobytu. 

- V britských nemocnicích zemřelo během 24 hodin dalších 847 lidí nakažených koronavirem. Celkem si nákaza ve Velké Británii vyžádala již 14 576 lidských životů. Virus SARS-CoV-2 se prokázal u více než 108 tisíc lidí. Nynější statistiky potvrzují slova předního britského experta na veřejné zdraví Anthonyho Costella, že je nákaza ve Spojeném království nejvíce smrtící ze všech evropských zemí.

- Lombardské Bergamo, které za epidemie Sars-CoV-2 utrpělo pravděpodobně nejničivější zásah a kde zemřely stovky lidí, už vidí světlo na konci tunelu. V místní nemocnici se úmrtnost vrátila na úroveň z doby před propuknutím pandemie a nápor nových pacientů s dýchacími potížemi značně polevil. V rozhovoru pro list Corriere della Sera to v pátek řekl primář tamní jednotky intenzivní péče Ferdinando Luca Lorini. 

- Německu se šíření viru zpomaluje - každý infikovaný nakazí v průměru už jen 0,7 dalších lidí. I proto se tamní nemocnice chystají k postupnému návratu do běžného režimu.

- Hospodářská komise OSN pro Afriku (UNECA) dnes oznámila, že pandemie pravděpodobně připraví o život více než 300 000 Afričanů a až 29 milionů obyvatel kontinentu uvrhne do extrémní chudoby. Komise proto požádala dárce o finanční pomoc pro Afriku ve výši 100 miliard dolarů.

 

koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%