Neděle 19. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 19. dubna: Co by vám nemělo uniknout

19. 4. 2020

Neomezené cestování není otázka tohoto léta. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Umí si představit, že by v létě mohli turisté vycestovat do zemí s nízkým rizikem nákazy. Podle něj se nyní vedou příslušná jednání s Chorvatskem a se Slovenskem. Zdůraznil však, že vše bude záležet na vývoji pandemie.

- V České republice je celkem 6701 potvrzených případů nemoci Covid-19. Nemoci podlehlo 186 lidí, 1298 se uzdravilo.

- Bazény a wellnes centra by se měly otevřít 8. června. V první vlně, což je 11. května, se plánují otevřít fitness centra a posilovny bez použití zázemí. "Bazény ale musí jít až ve druhé vlně, neboť je potřeba v nich využít zázemí - tedy šatny a sprchy,“ uvedl epidemiolog a člen poradní skupiny na Ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar.

- Všechny dosavadní pokusy o kybernetické útoky na nemocnice byly zatím odraženy. Nelze ale vyloučit, že budou další, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Po pátečním útoku na ostravskou a olomouckou fakultní nemocnici byla v noci na dnešek terčem útoků Karlovarská krajská nemocnice.

- Japonský lék favipiravir, který bude možné nasadit k experimentální léčbě nemoci covid-19, dorazí do Česka v příštím týdnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes novinářům řekl, že dodávka medikamentu je nyní ve Vídni a čeká se na podpis smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) a distributorskou společností Astro Pharma. Podle Vojtěcha je lék slibný pro středně závažné případy onemocnění, které vyvolává nový typ koronaviru.

- Od půlky dubna chtěla brněnská společnost Respilon prodávat speciální ústenky a respirátory. Avizovala, že dodá desítky tisíc kusů za den. Na trh má uvést nanovlákenný respirátor s názvem Virus Killer, v překladu Zabiják virů, který díky vrstvě s oxidem mědi viry nejen pohltí, ale také zničí.Nyní uvedení na trh odkládá. Podle spolumajitelky firmy Jany Zimové za tím stojí problémy s dodávkami zboží z Turecka, kde ochranné pomůcky vyrábí.

- Většina žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID I pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem byla zamítnuta. O půjčky žádaly zadlužené firmy, žadatelé nedodrželi podmínky programu, dalším důvodem bylo vyčerpání částky použitelné pro pražské podniky. Naproti tomu v případě COVID II, do kterého byly zapojeny komerční banky, bylo u dosud zpracovaných žádostí kladně vyřízeno 90 procent, řekl dnes sdělil ředitel odboru strategie a marketingu Českomoravské záruční a rozvojové banky Michal Pluta.

- Hradní kancléř Vratislav Mynář se zúčastnil zabijačky ve své restauraci v Osvětimanech na Zlínsku. Upozornil na to server Blesk.cz. Na akci bylo šest lidí i přesto, že shromažďování vláda mimořádným opatřením zakázala. Podle kancléře bylo potřeba prase zabít, protože by jinak pošlo. Mynář nechal všem udělat rychlotesty. „Nedělalo se nic, žádné jitrničky, žádná jelita, jenom se to rozhodilo na maso,“ řekl Mynář serveru Blesk.cz.

- V nemocnicích ve Velké Británii docházejí ochranné pomůcky. Očekává se, že zásoby ochranného vybavení, jakými jsou například jednorázové obleky s dlouhým rukávem, pro lékaře a zdravotní personál na jednotkách intenzivní péče už o tomto víkendu nebudou k dispozici, píše agentura DPA. Zoufale chybějí plicní ventilátory i testy a infikovaných přibývá.

- Německo dostává epidemii koronaviru pod kontrolu, omezení volného pohybu, shromažďování a další restrikce přinášejí úspěch. Prohlásil to v pátek spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn, který za obzvlášť povzbudivý označil fakt, že už od 12. dubna jsou v SRN denní počty vyléčených lidí vyšší než nově nakažených.

- Tenisté z hloubi světového žebříčku se podle všeho mohou v těžké situaci způsobené pandemií koronaviru těšit na finanční pomoc od největších hvězd. Z iniciativy tria idolů Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Rogera Federera se připravuje vznik speciálního fondu, na jehož prostředky by se měli složit elitní tenisté spolu s pořadateli grandslamových turnajů a organizací ATP. „Mnozí z nich přemýšlejí o tom, že s profesionálním tenisem skončí, protože prostě finančně nepřežijí," citoval Djokoviče francouzský list L'Equipe .

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.