Čtvrtek 30. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 30. dubna: Co by vám nemělo uniknout

30. 4. 2020

V České republice je 7642 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 3281 lidí, zemřelo 235 pacientů.

- Epidemiologická situace v souvislosti s nemocí covid-19 se v České republice lepší, už několik dní je méně než 60 nových případů za den. „Postupně se dostává epidemie pod kontrolu a nikde v populaci se nekontrolovaně nešíří krom lokálních ohnisek, na které je potřeba dát pozor. Zmínil bych Chebsko, Mariánské Lázně, Domažlicko a částečně Zlín,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

- Už v pátek 1. května by měla naostro fungovat chytrá karanténa. Systém, který má omezit šíření nemoci covid-19 pomocí rychlého mapování kontaktů nemocného a následné izolace těch, kteří se od něj mohli nakazit. Pomáhat by měla data mobilních operátorů nebo bank, i když u nich to tak jasné pořád není.

- Vláda v pondělí projedná novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by posílila kompetence Ministerstva zdravotnictví. Sněmovna by se normou mohla zabývat následující den a projednat ji ve stavu legislativní nouze. Podle premiéra Andreje Babiše by upravené kompetence Ministerstva zdravotnictví umožnily zachovat restriktivní opatření, která chce vláda udržet do 25. května. Tedy i po skončení nouzového stavu, který Sněmovna schválila jen do 17. května.

- Správní orgány budou podle názoru právníků ministerstva vnitra muset zastavit řízení proti lidem, kteří se dopustili přestupků proti opatřením kvůli šíření nákazy novým koronavirem, která později zrušil soud. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna nebude podle něj možné trestat.

- Lékaři z Nemocnice Na Homolce podali v pondělí 27. dubna plazmu prvním dvěma pacientům s covid-19. Jejich stav je nyní stabilizovaný a na výsledky léčby se čeká. Plazma pocházela od pacientů, kteří se již vyléčili z nemoci covid-19. Dobrovolníkům ji odebrali v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze.

- Liberecký kraj ve středu dopoledne nařídil ze zdravotnických zařízení stáhnout celou jednu šarži s rouškami z Číny, které kraji dodalo ministerstvo vnitra. Jedna rouška v dodávce byla podle Přemysla Sobotky, náměstka hejtmana Libereckého kraje, silně znečištěná. 

- Švýcarské děti mohou po několika týdnech karantény opět obejmout své prarodiče. Oznámily to švýcarské úřady s tím, že objetí s dětmi mladšími deseti let nepředstavuje pro seniory riziko. Vědci v zemi helvétského kříže totiž dospěli k názoru, že malým dětem schází receptory, kterými by mohly nemoc covid-19 přenášet. Opatření se samozřejmě týká jen dětí, které nevykazují symptomy nemoci. Více zde.

- Americká vláda potichu připravuje velkou operaci s cílem urychlit vývoj koronavirové vakcíny. Napsala to ve středu agentura Bloomberg s odvoláním na osoby obeznámené s vládními plány. Bílý dům prý chce mít do konce roku připraveno 100 milionů dávek vakcíny. Do projektu, který má kódové označení Operace rychlost světla, se zapojí privátní farmaceutické firmy, vládní agentury a armáda, uvedla agentura. Doba potřebná k vývoji vakcíny by se mohla zkrátit až o osm měsíců. 

- Washington dnes znovu vyzval čínské úřady, aby umožnily kontrolu virologické laboratoře ve Wu-chanu, kterou někteří označují za původce nákazy koronavirem způsobujícím covid-19. Ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci prohlásil, že svět se musí seznámit s tím, jak ve Wu-chanu epidemie vznikla. 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%