Pondělí 4. května - Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 4. května - Co by vám nemělo uniknout

4. 5. 2020

Státní zdravotní ústav vyvíjí českou vakcínu na nemoc covid-19. Informovala o tom v neděli CNN Prima News. Informaci potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Vývoj je podle něj teprve na začátku a ústav ještě nezačal s klinickými zkouškami. Testování léků má trvat 18 měsíců.

- V České republice je 7799 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 3786 lidí, zemřelo 251 pacientů.

- Vláda dnes bude schvalovat novelu zákona o ochraně zdraví. Pomoci by měla v tom, aby po skončení nouzového stavu (v tuto chvíli je oním datem 17. květen) šmahem neskončila platnost všech vládních opatření.Dokument ovšem kritizují mnozí právníci i opozice. Je podle nich nepřijatelné, aby o omezení občanských práv rozhodoval jeden člen vlády.

- Premiér Andrej Babiš připustil, že elektronická evidence tržeb (EET) by se mohla odložit až do konce roku. Babiš to uvedl včera v rozhovoru pro Českou televizi. 

- V sousedním Slovensku přibyl za sobotu jediný potvrzený případ nákazy koronavirem, celkem jich je 1408. Počet obětí se nezměnil, zůstává na 24.

- Denní přírůstek nakažených koronavirem v Rusku překročil rekordní desetitisícovou hranici. Počet infikovaných v zemi vzrostl na 134 639.

- V Itálii zemřelo za posledních 24 hodin 174 lidí nakažených koronavirem, je to nejméně od poloviny března. V sobotu přitom místní civilní ochrana oznámila 474 úmrtí s covidem-19, což bylo výrazně více než v pátek (269). Celkem v Itálii dosud zemřelo 28 884 lidí s covidem-19, uvedla dnes civilní ochrana. Počet potvrzených případů nákazy se za den v Itálii zvýšil o 1389 na celkových 210 717 od začátku šíření nákazy v zemi.

- Španělsko dnes informovalo o 164 nových úmrtích s covidem-19, což je nejméně za den od 18. března, a o 838 nově infikovaných, což je nejméně za den od 12. března. Celkem se dosud ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, potvrdilo 217 466 nakažených, z toho 25 264 zemřelo.

- Ve světě je téměř 3,5 milionu nakažených koronavirem, více než 240 tisíc lidí zemřelo a přes milion lidí se uzdravilo. Koronavirová pandemie ochromila svět, experti nyní předpovídají, že by mohla trvat až dva roky. Více zde.

- Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea existuje mnoho důkazů o tom, že koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. V rozhovoru s televizí ABC dnes ale šéf diplomacie USA odmítl říct, zda se domnívá, že Peking virus vypustil záměrně. Podle Pompea to není poprvé, kdy je svět vystaven nebezpečí kvůli viru uniklému omylem z čínských laboratoří.

- Vídeňské letiště začne nabízet testování na onemocnění covid-19 všem pasažérům přijíždějícím do Rakouska, ti by se tak mohli vyhnout čtrnáctidenní karanténě. Každý, kdo přijíždí na vídeňské letiště, se nyní musí prokázat negativním testem na onemocnění covid-19, který není je starý maximálně 4 dny, nebo musí strávit dva týdny v karanténě. To se změní od pondělí, kdy budou všichni cestující mít možnost nechat se otestovat na koronavirus přímo na letišti.

- Čas v karanténě se dá využít různými způsoby. Třeba sedmiletá Francouzka z města Tours odstartovala své vlastní rádio. Ve vysílání posluchačům například radí, jak se ubránit před novým typem koronaviru. Vysílá čtyřikrát týdně 15 minut a v jejím programu nechybí ani rozhovory.

koronavirus
Hodnocení:
(5.3 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.