Rýže jako příloha, pokaždé jinak

Rýže jako příloha, pokaždé jinak

13. 11. 2012

Rýže, pokud je dobře uvařená a dobře ochucená, je vynikající ke známým i neznámým kombinacím. Ráda experimentuji, vymýšlím a do tvořivého vaření jdu po hlavě a moje fantazie pracuje na plné obrátky.
Samozřejmě vařím i českou klasiku, ale ne moc často, jen když se sejde rodina a projeví zájem o svíčkovou či kachnu s červeným hlávkovým zelím a dvěma druhy knedlíků. Ale právě tak frčí segedín a dokonce i kančí se šípkovou.

Vraťme se však k rýži, která ne všem imponuje a já dělám rýži ochucenou tak, aby když zbyde, mohla se sníst k večeři se zeleninovým salátem nebo kompotem.

Rýže bylinková
Je to vlastně univerzální rýže ke všemu, používáme čerstvé bylinky, neboť ze sušených to není ono.
Do uvařené rýže v zeleninovém bujónu dáme hned po vypnutí nasekané bylinky ( zelenou petrželku, pažitku, libeček, tymián, pár lístků rukoly) rozmíchané s velkou lžící měkkého másla. Lehce zamícháme a necháme pod poklicí pár minut prosáknout vůně. Pokud se hodí k příloze, může se vmíchat utřený stroužek česneku.

Barevná rýže
Dobrá je rýže parboiled, není bílá, spíše do béžova, vařím v zeleninovém bujónu podle návodu. Než se rýže uvaří, připravím si na nudličky nakrájený pórek, na drobno různě barevné papriky, od každé 1/3, lehce osmahnout, přidat koření na grilovanou zeleninu a minutu před vypnutím rýže k ní přidáme barevnou směs. Po vypnutí ještě lžíci másla.

Zeleninová rýže
Lze jíst jak příloha k masu, samotná s ledovým salátem, tak jako risotto s kuřecím masem.
Na zeleninovou směs používám lilek, fenykl, mrkev, červenou papriku, hrst malinkých růžiček brokolice, 1/2 kedlubnu, řapíkatý celer. Ale mnohdy i zeleninu, kterou právě mám a hodí se. Vše nakrájím na delší nudličky, stejně tenké, orestuji na olivovém oleji na zkus, okořením "grilovanou zeleninou" a po chvilce přisypu uvařenou rýži a přidám tradiční lžíci másla. Pokud jíme rýži samotnou, posypu parmezánem nebo jiným sýrem výraznější chuti.

Houbová rýže

Miluji žampióny na všechny způsoby, navíc jsou vždy k sehnání. Ale klidně lze použít i masáky, čirůvky fialové, holubinky( pokud je znáte) a jim chuťově podobné houby. Nakrájím na plátky, orestuji na másle, přidám trošku mletého kmínu, koření na grilovanou zeleninu, eventuelně kapku sójovky. Smíchat s rýží.
Množství neuvádím, neboť každý má rád něco jiného, některou zeleninu více, některou méně. Experimentovat lze donekonečna.

Pokud nemáte chuť na zeleninu a houby, zkuste si vyrobit sýrovooříškové kuličky a ozdobte si jimi rýži.

Sýrovooříškové kuličky na rýži či těstoviny
Máslo nebo rostlinný tuk, který máte rádi- asi tak 20 dkg,  1x tavený větší sýr, nasekaná zelená petrželka( dávám tak dvě hrsti), strouhaný sýr, který teplem nezgumovatí, asi dvacet dkg, nedávat  všechen, přisypávat podle potřeby a nechat trochu na obalení, dále dvě hrsti mletých lískových oříšků nebo vlašských ořechů, jednu hrst smíchat se sýrem na obalení. Pokud je třeba , přisolit, opepřit, vytvořit kuličky velikosti vlašského ořechu, obalit a uložit do lednice. Na každý kopeček horké rýže položit kuličku a nudličkami z červené papriky vytvořit kolem středu květ.

Zbylé kuličky překrojit na polovinu, lehce otřít o utřený neslaný česnek a použít na jednohubky. Dozdobit podle vlastní fantazie.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.