Byla noc krásná májová...
Ilustrační foto :pixabay. com

Byla noc krásná májová...

9. 5. 2020

Tak mně to nějak nedá, nezmínit se v květnu o máji jako takovém. májový den, májová noc, májový deštíček, májový polibek, májová láska, a mnoho  podob májových. Dnes byl krásný májový den, nastal i krásný večer májový, a možná bude i ta noc povedená, a já doufám, že ty kytičky, které jsem dnes nechala venku a za okny, do rána nepomrznou, to by byla zrada noci májové.

Na zrady jsem celkem zvyklá, vždy to zabolí, ale ty májové by asi bolely ještě více, zvláště v našem věku.  Tak se vracím ve vzpomínkách do dob minulých, asi tak  55 let zpátky, kdy jsme prožívali něco, na co se jen těžko dá zapomenout, byly to dny , večery, snad i noci opojné nejen svou vůní šeříku, ale i vzájemnou přitažlivostí  žen a můžů, tenkrát dívek a chlapců, byli jsme právě ve věku našeho nejmladšího  vnuka. Květen byl  pro mě vždy měsícem skoro narozeninovým, s přidanou hodnotou tepla, květů a jejich omamnou vůní, a hlavně symbolem lásky.

I když věkem radovánek květnových ubývá, přece jenom  ta vzpomínka z mládí nám říká, že jsme právě vešli do kalendářního ráje. Ano, ale prožíváme to jen zpovzdálí, Nechci psát jménem  celé mé generace, to mi nenáleží. My chodili s mužem každý rok se líbat pod kvetoucí strom, u nás to byla většinou jabloň či bříza. Byla jsem spokojená, snad neuschnu, říkala jsem si, než jsem slyšela větu," já Tě musím políbit pod rozkvetlým stromem". Něco se ve mně zlomilo, nemusíš, pokud nechceš.

A tak po několik let zpátky, včetně letošního roku jsem vlastním rozhodnutím  přišla o polibek prvomájový. Je fakt, že se přidružily nemoci nás obou, ale horší je to, že já už o to políbení nestojím. Spíše bych stála o sladké políbení naší 4leté pravnučky.

Jenže doba koronavirová odhodila klíče k ústům našim i našich blízkých, tak ať si každý sáhne do svědomí, pokud chce ten klíč hledat, ale jako alibi se to  někdy hodí. Navíc se má ochladit, mrznout a snad i sněžit, asi něco není úplně v pořádku, ale my jsme malí páni, na tom něco  změnit. Nic se však nedá změnit ani na dnešní noci, protože  by měla být krásná májová... tak si ji užijte, přátelé.

Rozkvetlo ráno májové,

když úplněk šel spát,

než zazní zvony večerní,

na lásku si můžem hrát.

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.