Sobota 9. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 9. května: Co by vám nemělo uniknout

9. 5. 2020

Z nemoci covid-19 se uzdravuje stále více pacientů. Celkem se v České republice nakazilo koronaviem 8078 lidí, uzdravilo se 4414 pacientů a 273 lidí nemoci podlehlo.

- Ministr zahraničí Tomáš Petříček již dříve na svém blogu oznámil, že od července by to mohlo být možné do okolních zemí, tedy Rakouska, Německa, Polska a na Slovensko. Tedy pokud se nezmění epidemiologická situace. „Situace se v celé řadě zemí vyvíjí velmi podobně jako u nás. Jedná se často o velmi populární turistické destinace, jako je Chorvatsko, Řecko, Portugalsko, Bulharsko. Epidemiologická situace je tam poměrně stabilní, a pokud by se nic nezměnilo, věřím, že v létě by naši občané mohli tyto země navštívit,“ uvedl ministr. Vláda chce o uvolnění cestování rozhodnout podle něho na přelomu května a června, záleží ale na vývoji epidemiologické situace.

- Hranice mezi Rakouskem a Německem, které se uzavřely během koronavirové epidemie, se nejspíš otevřou ještě před začátkem léta. Řekl to v pátek rakouský kancléř Sebastian Kurz. Ministr vnitra Karl Nehammer v rozhovoru s listem Salzburger Nachrichten uvedl, že vláda o brzkém otevření hranic jedná i s Českem, Švýcarskem a Slovenskem, žádný konkrétní termín však podle něj zatím ve výhledu není. 

- Koronavirus SARS-CoV-2, kterým se po celém světě nakazily miliony lidí, neustále mutuje, to však nutně neznamená, že se stává nebezpečnějším. Napsala to agentura AFP, podle níž většina odborníků neregistruje změny v nakažlivosti viru či v jeho schopnosti oslabit lidský organismus. Podle AFP se zatím velký počet specialistů shoduje na tom, že nic nedokazuje významný vývoj v povaze SARS-CoV-2, ačkoli už byly zmapovány tisíce genomů. Otázka mutací je klíčová, pokud jde o vývoj účinné vakcíny, neboť nová verze koronaviru by mohla podkopat efektivitu některých očkovacích látek.

- Francie dosud první případ nákazy novým koronavirem datovala 24. lednem a vykazoval jasné spojení s Čínou. Jenže teď lékaři dodatečným testováním našli nakaženého už z 20. prosince. Co o muži, možném pacientovi 0, víme? Více zde.

- Počet hospitalizovaných po nákaze koronavirem ve státě New York klesl na šestitýdenní minimum. Trump odhaduje celkový počet obětí v USA na 95 tisíc.

- Ve Spojených státech v dubnu zaniklo rekordních 20,5 milionu pracovních míst. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 14,7 procenta z březnových 4,4 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. 

- Evropská komise navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU o měsíc do 15. června. Podle komise to sníží riziko opětovného šíření koronaviru v unii.

- V Británii vzrostl za poslední den počet obětí koronaviru o 626. To je takřka o sto více než ve čtvrtek. Celkem už v zemi zemřelo 31 241 infikovaných.

- V Itálii zemřelo za poslední den 243 lidí nakažených koronavirem. Jde o nižší bilanci než o den dříve. Celkem nicméně počet mrtvých přesáhl 30 tisíc. 

- Za posledních 24 hodin ve Španělsku na nákazu koronavirem zemřelo 229 lidí, což je o 16 více než předcházející den. S odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví o tom informuje agentura Reuters. Celkem na nemoc covid-19 zemřelo 26 299 nakažených. Pozitivně testovaných je v zemi 222 857.

-

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%