Marie Rottrová: nezdolná
optimistka a Madam soul

Marie Rottrová: nezdolná
optimistka a Madam soul

13. 11. 2012

Mezi její největší hity patří Kůň bílý, Řeka lásky, Čím zvoní píseň má, Lásko, Markétka, To mám tak ráda. A také duet s Pavlem Bobkem S tím bláznem si nic nezačínej. Osobitá zpěvačka Marie Rottrová alias Madam soul slaví 71. narozeniny.

Stálice popové scény pochází z Ostravy a hudba ji provázela doslova od kolébky. Otec byl varhaník a matka zpěvačka. Rottrová vystudovala bohumínské gymnázium a nejdříve pracovala jako úřednice. Kariéru odstartovala v roce 1960, když se zúčastnila hudební soutěže, která hledala mladé talenty. Tehdy ji doprovázel orchestr Gustava Broma. Díky účasti v soutěži dostala pozvánku do Československé televize, kde vystoupila s písní Rozmarné stvoření od Jana Hammera a Jaromíra Hořce.

Vyzařuje z ní noblesa, obdivuhodný klid i energie. „To není žádný fígl, tak jsem se narodila. Už v postýlce jsem skákala, třásla rukama a zpívala. Jsem celý život hyperaktivní. A taky věčná optimistka," podotýká zpěvačka.

První dlouhohrající desku, kterou odstartovala hvězdnou kariéru, nahrála v roce 1970. Poté začala spolupracovat se všemi významnými tanečními orchestry a navíc se objevilo i několik vynikajících textařů (Jiřina Fikejzová, Jaroslav Wykrent, Jaromír Nohavica), kteří pro ni dokázali napsat velice krásné písňové texty. Vystupovala se skupinou Flamingo, která se později přejmenovala na Plameňáky. Stále ale zůstávala v Ostravě, do Prahy se přestěhovala až v roce 1985.

Koncem 80. let Rottrová svoji úspěšně nastartovanou kariéru musela ze zdravotních a osobních důvodů přerušit. Na hudební scénu se vrátila v roce 2001. Její album Podívej v produkci Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského z Neřež získalo velmi pozitivní hodnocení kritiků a o jeho oblibě svědčí i jeho velká prodejnost. Za album Podívej získala platinovou desku.

V roce 2003 se na trhu objevil exkluzivní výběr největších hitů s názvem Všechno nejlepší, za který dostala Rottrová dvakrát platinovou desku za více než 40 tisíc prodaných kusů. V listopadu 2009 vydala Rottrová album Stopy s autorskými písničkami Zuzany Navarové, Zdeňka Vřešťála, Jaromíra Nohavici nebo Filipa Benešovského.

Kromě partnerů jsou důležitými muži jejího života synové Martin a Vítek. Zpěvačka přiznává, že na ně v dětství neměla moc času. Přesto dnes mají hezký kamarádský vztah. „Ale já ani neumím být jiná. Jsem přesvědčená, že i kdybych se jim věnovala jako maminka v domácnosti, chovala bych se k nim úplně stejně. Jsem spíš typ demokratického člověka, který nechá ostatní svobodně dýchat a jen jemně je usměrňuje. To platí i v mých vztazích. Nikdy jsem se nesnažila mužského měnit nebo po něm vyžadovat zásadní rozhodnutí,“ říká s nadhledem zpěvačka.

Marie Rottrová, která za svou kariéru nazpívala přes 600 písniček, byla předloni uvedena Akademií populární hudby do Síně slávy. V loňském roce oznámila ukončení své kariéry. Přesto jako host příležitostně vystupuje.

výročí zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.