Hradišťany - tajemné místo, které stojí za to navštívit
Foto: autorka

Hradišťany - tajemné místo, které stojí za to navštívit

12. 5. 2020

Druhá nejvyšší hora Českého středohoří se nazývá Hradišťany, 754 m.n.m.. Tato hora patří k tajemným místům naší země. Vrchol hory tvoří plošina cca 4 ha a plošina je kolem dokola ohraničena kamennými valy starověkého hradiště knovízské kultury z 9 až 8 století před naším letopočtem. Je to nejvýše položené starověké hradiště v České republice. Půda na vrcholu je velice úrodná, ještě v 19 století byla zemědělsky využívána.

Od roku 1952 jsou Hradišťany chráněným územím, louka se řádně seká. Letos kromě kvetoucích divokých třešní a nějakých sasanek na pokraji lesa jsem tam nic zvláštního nenašla. Výhled z vrcholu, tedy nádherné louky, není žádný, kolem dokola kromě kamenného valu jsou vzrostlé stromy.  V dolejší části lesa mě nemile překvapilo mnoho usychajících modřínů, ostatní stromy byly krásně zelené. Na vrcholek na nádhernou louku se dostaneme pohodlně širokou lesní pěšinou, cesta je velmi dobře značena. Může se jít buď od vesnice Dřevce, či  z Červeného Újezda. Na tato místa je asi vhodné dojet autem, vesnice jsou dost odloučené.

Sednout si do trávy, pokochat se nedotčenou přírodou, nevidět žádné komíny a doly, stojí za výlet. Svačina na zelené louce mimořádně chutná. Splnila jsem si zase jedno malé přání - vyjít na Hradišťany. Hradištany - tajemné místo, které stojí za to navštívit.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%