Úterý 12. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 12. května: Co by vám nemělo uniknout

12. 5. 2020

Od 25. května už lidé na veřejnosti nebudou muset nosit roušky, za podmínky, že dodrží alespoň dvoumetrový odstup. Ve vnitřních prostorách, prostředcích veřejné dopravy, v taxislužbách bude jejich nošení povinné i dál. Omezení, podle něhož smějí do větších obchodů potravin a drogerií mezi 8.00 a 10.00 jen osoby starší 65 let, prozatím zůstává v platnosti. 

-  Celkem se nemocí covid-19 nakazilo v Česku 8 177 lidí, z nichž se 4 738 uzdravilo a 283 lidí nemoci podlehlo.

- Pokud by v Česku reprodukční číslo znovu přesáhlo hodnotu 1, podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by došlo ke zpomalení uvolnění přijatých opatření proti koronaviru či návrat již zrušených nařízení. Uvedl to na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády. V ČR je v současné době reprodukční číslo podle posledních informací zhruba 0,7, což znamená ústup epidemie.

- Zbývající zákazy týkající se provozu obchodů a omezení dalších činností převede vláda z režimu krizového zákona na opatření podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. „Vláda schválila překlopení krizových opatření do mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví od 18. května po ukončení nouzového stavu,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Kabinet dál setrvává na názoru, že už znovu o prodloužení nouzového stavu, který v ČR platí od 12. března, nebude žádat. 

- Veřejné zakázky na výrobu ochranných prostředků proti šíření koronaviru půjdou zadávat ve zjednodušeném řízení i po skončení nouzového stavu. Vyplývá to z novely zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou včera schválila vláda. 

- V Česku se od začátku epidemie koronaviru podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly nakazilo 250 dětí z více než 8000 nemocných. Riziko šíření viru po otevření škol, které v omezené míře vláda plánuje od 25. května, pokládá proto za minimální.

- České univerzity a další akademické instituce poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu Folding@home, který hledá lék na nemoc covid-19 způsobovanou koronavirem. Zapojilo se do něj už 39 týmů z 15 institucí z Česka. Největší výpočetní výkon nyní z českých týmů nabízí Fakulta informačních technologií (FIT) Českého vysokého učení technického v Praze. 

- Online supermarket Košík.cz začal od dnešního dne být dostupný po celé České republice. Lidé, kteří se bojí nákazy koronavirem, ale neměli dosud možnost si nakoupit přes internet, nyní tuto možnost budou moci využít.

- Soukromý dopravce RegioJet obnoví od středy provoz autobusových linek z Prahy do Drážďan a do Berlína. Co nejdříve chce také obnovit spojení do Vídně. Zatím předpokládá, že by od pondělí 18. května navazoval v Brně autobus na vlak od Prahy. 

- Evropská komise umožní aerolinkám, aby poskytly za zrušené lety nejméně rok platné vouchery. Státy se za ně mají zaručit. Státy se zase Brusel chystá vyzvat, aby se za tyto poukazy zaručily a motivovaly tím cestující k jejich využívání. Vyplývá to z dokumentu komise, o němž v pondělí informovala agentura Reuters. Návrh je součástí balíčku doporučení k letní turistické sezoně, který se komise chystá představit ve středu.

- Denní nárůst počtu úmrtí ve Francii v souvislosti s nemocí covid-19 se znovu zvýšil. V nemocnicích a domovech důchodců přibylo 263 mrtvých, jejich celkový počet tak vzrostl na 26 643. V neděli přitom úřady informovaly o 70 obětech, což byl podle ministerstva zdravotnictví nejnižší denní součet od zavedení celostátní karantény. Ta začala 17. března a od pondělí začalo její postupné uvolňování. 

- Počet úmrtí pacientů s onemocněním covid-19 ve Velké Británii stoupl o 210 na celkových 32 605 zemřelých. Denní přírůstek je nejnižší od konce března. Vláda také nově doporučila, aby si lidé kvůli koronaviru zakrývali ústa a nos ve veřejných prostorech, a to včetně obchodů a hromadné dopravy, a představila třífázový plán uvolnění opatření. Od středy bude například možné opustit domov a věnovat se volnočasovým aktivitám či se jednotlivě stýkat s lidmi z jiných domácností. Od 1. června pak vláda plánuje znovuotevřít některé obchody i školy.

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%