Pozor, dluhy z minulých let
často vedou k exekuci penzí

Pozor, dluhy z minulých let
často vedou k exekuci penzí

13. 11. 2012

Celkem 45 241 penzistů v České republice musí čelit exekuci, což představuje přibližně dvě procenta ze všech seniorů, kterým je vyplácena starobní penze. Senioři tím pádem tvoří 7,5 procenta ze všech osob, proti nimž soudy nařídily exekuci.

Přestože počet penzistů v exekuci v posledních třech letech roste, má Česko lepší průměr než například sousední Slovensko, které s pěti a půl miliony obyvatel hlásí bezmála 36 tisíc důchodců v exekuci.

„Většina seniorů, kteří čelí exekuci, si s sebou přinesla dluhové potíže z produktivního věku. Exekuce se nejčastěji – v 76 procentech případů – týkají čerstvých důchodců, tedy lidí ve věku 60 až 63 let. Buď proti nim soudy nařídily exekuci již před penzí, nebo na samém začátku penze, nicméně v důsledku dluhů, jež vznikly v pracovním životě,“ uvádí prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Typickým dlužníkem tohoto věku je osoba, která například v době podnikání nezaplatila svým dodavatelům. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří několik let před odchodem do důchodu ztratili zaměstnání a později nebyli schopni splácet půjčky, které si na tuto přechodnou dobu vzali.

Méně problematičtí jsou senioři starší 63 let, kterých se exekuce týká jen zřídka. Na celkovém počtu seniorů, proti nimž soudy nařídily exekuci, se podílejí jen 24 procenty. „Tato generace má totiž vyšší finanční gramotnost než mladší senioři,“ doplnil Prošek.

Starší penzisté se stávají obětí předváděcích akcí, zájezdových nabídek, teleshoppingových reklam nebo neseriózních podomních prodejců a dealerů. Mnohdy také nemalou měrou dotují své potomky či vnoučata. „Nabízíme proto praktická školení, v bezplatných poradnách přednostně objednáváme klienty starší 60 let, disponujeme právníkem, jehož specializací je spotřebitelské právo. Pokud se na nás tedy obrátí zájemce, který si neví rady s právy a povinnostmi plynoucími třeba ze smlouvy o koupi zboží, jsme schopni poskytnout mu základní rady,“ dodal Prošek.

dluhy exekuce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.