Foto

Přes půl milionu seniorů
pobírá předčasný důchod

14. 11. 2012

Kolem půl milionu lidí v Česku má trvale krácený důchod, a to kvůli předčasnému odchodu do penze. Je to víc než pětina starobních důchodců. Za posledních pět let se počet seniorů s natrvalo sníženou penzí o třetinu zvedl. Zatímco v roce 2007 jich bylo 323 tisíc, loni už 499.000.  Letos je podle dat České správy sociálního zabezpečení seniorů s trvale krácenou penzí už přes půl milionu.

Loni v prosinci průměrná penze dosahovala podle zprávy 10 567 korun – muži měli v průměru 11 714 korun a ženy 9599 korun. Lidé s trvale kráceným důchodem dostávali v průměru 9460 korun, tedy o 1107 korun méně. Muži s trvale kráceným důchodem pobírali průměrně 10 571 korun, ženy 8559 korun.

Věk odchodu do penze se v Česku od roku 1996 postupně prodlužuje. Loni měli muži většinou nastupovat do důchodu v 62 letech a čtyřech měsících, ženy podle počtu dětí v 57 až 61 letech. Muži, kteří mají trvale krácený důchod, odcházeli podle zprávy do penze v průměru v 60 letech a ženy v 57 letech. Čtyři pětiny všech důchodců s krácenou penzí podle zprávy tvoří lidé, kteří už důchodový věk mají.

Lidé v předdůchodovém věku si stěžují na to, že zaměstnání hledají jen těžko. Mnozí by rádi pracovali, ale nedaří se jim místo najít. Odcházejí proto právě do předčasného důchodu. Ve věku od 55 do 64 let pracují podle zprávy asi dvě pětiny žen a tři pětiny mužů. „Ekonomická aktivita padesátníků je v Česku velmi vysoká – i v porovnání s EU, k nežádoucímu relativně strmému, rychlému snížení dochází u šedesátníků,“ píšou autoři zprávy.

Důchod se skládá z pevné a procentní části. Právě ta se při předčasné penzi krátí. Pokud lidé jdou do důchodu do 360 dní před stanovenou věkovou hranicí, za každých 90 započatých dní se jim vyměřovací základ snižuje o 0,9 procenta. Pokud to je o 361 až o 720 dnů dřív, za každých 90 dní se odpočítává 1,2 procenta ze základu. Ještě před 721. dnem se strhává za každých 90 dní ze základu 1,5 procenta.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...