Chania a Heraklion, dvě letiště na Krétě. A z nich nejlépe hned směrem na jih
Paleochora. FOTO: Ingimage.com

Chania a Heraklion, dvě letiště na Krétě. A z nich nejlépe hned směrem na jih

19. 6. 2020

Kréta je jediný z řeckých ostrovů, který má hned dvě letiště. Obě se nacházejí poblíž starobylých měst. Chania slouží pro turistický ruch v západní oblasti ostrova, Heraklion pro tu východní. Nejlepší ale je přímo z nich mířit na jeho jižní část.

Pokud někdo v tomto roce plánuje zamířit na Krétu, je vhodné vybírat si jako místo pobytu dovolené letoviska v jižní části. Severní pobřeží je totiž převážně zastavěné řadami rozlehlých hotelových komplexů, ve kterých se mohou projevit protikoronavirová opatření. To znamená organizované rozestupy mezi lehátky, ošklivé plastové zábrany mezi nimi, omezení určitých služeb v hotelích, ve kterých se v minulých letech koncentrovalo obrovské množství lidí. Sever Kréty je totiž typickou ukázkou masové turistiky, která mnohé oblasti Řecka ničí. Ovšem krétský jih, to je jiná.

Právě tam se dosud dají najít liduprázdné pláže, divoké soutěsky, volně se pasoucí kozy na skaliskách a vesničky, které se sice změnily v turistická letoviska, ale dosud si zachovávají původní atmosféru. Nejsou v nich velké mnohopatrové hotely, bydlí se v nich v apartmánech a studiích. A právě tato oblast může být letos příjemná, protože opatření v souvislosti s pandemií tam zřejmě nebudou tak drastická. V domku, ve kterém majitel pronajímá tři apartmány, v nichž si každý turista sám vaří, se proti loňskému roku nic moc nemění. Stejně tak v typických řeckých tavernách, ve kterých je mnohdy jen pár stolů a to ještě většinou venku, na terase nebo přímo na pláži.

Typickými představiteli letovisek, ve kterých by letos mohlo být dobře, jsou Paleochora a Plakias na jihu Kréty. Splňují vše, co si od dovolené u moře představuje nepříliš zhýčkaný turista, který místo all inclusive služeb vyhledává krásnou přírodu, divoké pláže, typicky řeckou atmosféru.

Paleochora je městečko, které nabízí hned dvě pláže, jednu velkou písčitou a druhou menší oblázkovou. Přímo z městečka se dá pěšky dojít na několik kilometrů vzdálenou nádhernou pláž Anidri, která je tak pozoruhodná, že při příchodu k ní obdivně vzdychnou i ti, kteří si myslí, že už vše krásné v Řecku dávno viděli. Výhodou Paleochory je to, že se každý večer zavírá její centrum, takže do něj není možné vjet auty. Místní lidé vyjdou ven, usednou do taveren, venku běhají děti, psi. Jsou tam pekárny, cukrárny, gyrosárny, jen ty velké hotelové komplexy tam dosud nepronikly a obyvatelé tvrdí, že to ani nikdy nedopustí.

Do Paleochory se jezdí z krétského letiště Chania, se kterým má fungující autobusové spojení. A to je její další bonus, protože výlet do Chanie je další ze zážitků, na který se nezapomíná. Chania je totiž nejen letiště, ale především jedno z nejkrásnějších starobylých řeckých měst.

Kdo si vybere další z příjemných jižním míst, Plakias, míří na něj naopak z letiště v Heraklionu. To je poblíž hlavního stejnojmenného města. Přistání v Heraklionu a následný přesun do Plakias by měli plánovat ti, kteří preferují koupání  a výlety do hor. Plakias má totiž krásnou rozlehlou pláž a mnoho menších dalších, na které člověk narazí při vycházkách. Plakias sice není starobylé městečko, ale i v něm je příjemné to, že jde především o shluk malých domků, apartmánů, studií. Takže i tam je velký předpoklad, že se koronavirová opatření turistů nijak nedotknou. Je to místo, kde si člověk pořád ještě může najít svůj kousek pláže, zapíchnout si tam slunečník a přinést si tam skvělý řecký chléb a ovoce, místo toho, aby se s rouškou tísnil v rozlehlé hotelové jídelně a čekal, až na něj přijde řada. Jedinou nevýhodou Plakiasu je, že tam často hodně fouká. Což ale naopak mnozí jeho milovníci označují za bonus, protože se tam dá žít i ve velkých vedrech.

Ať už letošní cestování dopadne jakkoli, milovníci přírody, klidu a svobody vidí právě v jihu Kréty naději, že i nadále půjde o místo, kde se život příliš nezmění.

dovolená Řecko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.