Klíšťata v teplém počasí útočí. Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou téměř 800 lidí. Jak to bude letos?
Ilustrační foto: pixabay.com

Klíšťata v teplém počasí útočí. Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou téměř 800 lidí. Jak to bude letos?

16. 6. 2020

S příchodem teplého slunečného počasí a častého pobytu v přírodě přichází i obava z nebezpečných onemocnění přenášených klíšťaty. V roce 2019 onemocnělo klíšťovou encefalitidou 774 osob, což je nejvíce za posledních 8 let.

Základní ochranou před klíšťaty je přitom očkování, použití repelentu a v případě přisátí jejich včasné a bezpečné odstranění.

Hlavním teritoriem klíšťat jsou listnaté a smíšené lesy. Setkat se s nimi můžeme samozřejmě ale i jinde, a to v parcích, na zahradách, loukách a březích řek a rybníků. Nejvíce se klíště vyskytuje tam, kde je tráva vysoká alespoň dvacet centimetrů, přičemž standardně žije ve výšce do jednoho metru. V jehličnatých lesích a na suchých místech jich bývá nejméně.

Míra aktivity klíšťat se hodnotí desetibodovou stupnicí a veškeré informace o aktuálním stavu těchto parazitů se nachází na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Stupeň aktivity 7 už značí velké riziko nákazy, proto je vhodné používat repelent a nevstupovat do křovin, nelehat si do trávy, a to zejména na okraji lesů, vodních toků a listnatého mlází. Od stupně 9 se listnatým a smíšeným lesům raději vyhýbejte a samozřejmě používejte repelent.

Bez dezinfekce na klíště nechoďte

Pokud vás už klíště napadne, nejdůležitější je jeho rychlé a správné odstranění, dezinfekce místa přisátí a jeho okolí, a to zejména kvůli snížení rizika přenosu infekce. Klíšťata, která se vyskytují na našem území, mohou přenášet nejen závažnou klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu, ale i další nemoci jako je tularémie, anaplazmóza, rickettsióza nebo babesióza.

Jak správně odstranit klíště?

  1. Místo přisátí a jeho blízké okolí vyčistěte jodovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem a nechte chvíli působit proto, aby se zahubily choroboplodné zárodky, které může klíště na člověka přenést.
  2. Pomocí speciální pinzety, plastové karty nebo obyčejné navlhčené textilie (ručník, žínka) viklejte klíštětem ze strany na stranu. Vhodné je použít i latexové rukavice.
  3. Klíšťaty netočte, abyste jej nepřetrhli. Pokud klíště přetrhnete, doporučují někteří odborníci návštěvu lékaře pro jeho celé odstranění. Při přetržení klíštěte se zvyšuje riziko nákazy, delší hojení, případně zánět.
  4. Místo po vytaženém klíštěti opět dobře vydezinfikujte jodovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem.
  5. Odstraněné klíště zlikvidujte – na klíště nesahejte holýma rukama ani ho nemačkejte. Zabalte do kousku papíru a spláchněte do záchodu.

A co dál?

Místo po přichycení klíštěte často vyvolává začervenání pokožky. „Objeví-li se menší červený flíček, který svědí, jde o normální reakci. Pokud se ale skvrna začne zvětšovat a zbělá, vyhledejte co nejdříve lékaře,“ doporučuje MUDr. Jitka Koppová z interní ambulance Polikliniky Agel.

 

Nejslavnější mýty o klíšťatech
- Klíšťata padají ze stromů – To je velký omyl, protože klíšťata žijí ve výšce do jednoho metru, sedí na stéblech trávy nebo dole v podrostu a číhají na svou oběť.
- Nepotírat olejem nebo krémem, jinak se klíště do rány vyzvrací – Není prokázáno, že by se klíště pod olejem dusilo a vyzvracelo do rány mikroby.  Nákazu na hostitele přenáší vypouštěním slin ze slinných žláz. Místo přisátí by se mělo hlavně důkladně potřít dezinfekcí na bázi jodu.
- Klíště vytáčejte proti směru hodinových ručiček – Klíště není „šroubek“, nemá žádné závity, a proto nemá smysl s ním točit. Stačí s ním jen pohybovat a viklat, aby se pustilo.

 

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění klíšťovou encefalitidou je rozhodně očkování. Proti ostatním nemocem očkování bohužel k dispozici není. Proto je důležitá při pohybu v přírodě doporučená ochrana a v případě přisátí klíštěte jeho správné odstranění. Samozřejmě za pomoci dezinfekce.

 

Lenka Sládková

 

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.